Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Γιάννης Σπανός: Μια Κυριακή (1969)

Ο δίσκος "Μια Κυριακή" ιστορικά έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σηματοδοτεί τη δυναμική στροφή του συνθέτη Γιάννη Σπανού από το νεοκυματικό ύφος, με το οποίο αγαπήθηκε πολύ στα χρόνια του '60, σε δρόμους λαϊκούς γνωρίζοντας εκ νέου μεγάλη επιτυχία και σ' αυτό το πεδίο. Η απαρχή λοιπόν αυτής της αλλαγής πλεύσης πιστώνεται στον συγκεκριμένο δίσκο που κυκλοφόρησε από την Columbia το 1969.
Επί της ουσίας πρόκειται για έναν πανέμορφο δίσκο πλημμυρισμένο από μελωδίες και ρυθμούς με όμορφες ερμηνείες και δεξιοτεχνική ενορχήστρωση. Ερμηνευτές οι τρεις κορυφαίοι εκείνον τον καιρό τραγουδιστές της εταιρίας, δηλαδή ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού και ο ραγδαία ανερχόμενος Σταμάτης Κόκοτας. Δίπλα τους ένας νέος τραγουδιστής προερχόμενος από την ποπ σκηνή της εποχής, ο Χρήστος Εμμανουήλ, με θητεία στους Olympians, ο οποίος ερμηνεύει θαυμάσια δύο από τα τραγούδια του δίσκου. Ο συνθέτης μοιάζει να προσάρμοσε τις μελωδίες του πάνω στις συγκεκριμένες φωνές, με αποτέλεσμα να προκύψουν τεράστιες λαϊκές επιτυχίες.
Τα περισσότερα τραγούδια έχουν στίχους του παραγωγικότατου εκείνη την εποχή Λευτέρη Παπαδόπουλου, στο ξεκίνημα μιας πολύ αποδοτικής συνεργασίας του με τον συνθέτη. Το ομώνυμο τραγούδι ("Μια Κυριακή") και το τελευταίο ("Ο μπαγλαμάς") με τη φωνή του Μπιθικώτση ανήκουν σ' αυτόν και τραγουδήθηκαν πολύ. Το τραγούδι όμως που επισκίασε τα υπόλοιπα ήταν το "Πες πως μ' αντάμωσες" με τη φωνή του Σταμάτη Κόκοτα και στίχους πάλι του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Με το τραγούδι αυτό ο Κόκοτας βρέθηκε μεμιάς στην κορυφή της δημοτικότητας. Πάντως το τραγούδι που εγώ άκουγα μανιωδώς μέχρι που κατέστρεψα το παλιό μου βινύλιο σ' αυτό το σημείο ήταν το "Θα σου στείλω περιστέρι" με τη φωνή του Εμμανουήλ. Και μέχρι σήμερα το ακούω με πολύ καλή διάθεση. Ωραιότατα επίσης είναι τα τραγούδια "Ξέχασες", "Μπρος στο μπαλκόνι σου", "Παίρνει τους δρόμους η καρδιά" και "Τι σου 'φταιξαν τα νιάτα μου".
Στίχους επίσης έγραψαν ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Κωτούλας, ο Γιώργος Παπαστεφάνου και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (λίγο πριν γίνει Κ.Χ. Μύρης).

(C) EMI/Columbia | 1969


Δεν υπάρχουν σχόλια: