Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Μελοποιημένα ποιήματα από βιβλία του Δημοτικού (1997)

Σας παρουσιάζω μια μεγάλη συλλογή μελοποιημένων παιδικών ποιημάτων από τα τεύχη του βιβλίου "Η Γλώσσα μου" και τα Aνθολόγια του Δημοτικού Σχολείου, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Σεπτέμβριο του 1997 με σχετική παραγγελία σε διάφορους Έλληνες συνθέτες με μεγαλύτερη ή μικρότερη θητεία στο είδος αυτού του τραγουδιού.
Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, σκοπός του έργου είναι "η εξοικείωση και αισθητική προσαρμογή των μικρών μαθητών στο γλωσσικό μάθημα και ιδιαίτερα στην ποίηση μέσω του ρυθμού και της μουσικής, καθώς και η χρήση του από εκπαιδευτικούς ως εποπτικού μέσου διδασκαλίας".
Το προϊόν αυτής της πρωτοβουλίας είχε τη μορφή διπλής κασέτας που διανεμήθηκε στα σχολεία. Η ψηφιακή μεταγραφή στο format του διπλού CD έγινε από μένα με την αντίστοιχη προσαρμογή των εξωφύλλων, ώστε να περιέχονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες της έκδοσης.
Είναι μια άκρως αξιέπαινη πρωτοβουλία του υπουργείου που σπάνια βρίσκουμε από πλευράς κάποιου επίσημου φορέα. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα ονόματα που συμμετέχουν σ' αυτή τη δουλειά. Ακούστε λοιπόν τους συνθέτες: Θόδωρος Αντωνίου, Νένα Βενετσάνου, Περικλής Κούκος, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Δροσίτης, Μιχάλης Τρανουδάκης, Χρήστος Λεοντής, Μαρίζα Κωχ, Γιώργος Χατζηνάσιος και Νότης Μαυρουδής.
Και βέβαια πληθώρα ποιητών: Κωστής Παλαμάς, Οδυσσέας Ελύτης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Βασίλης Ρώτας, Ρένα Καρθαίου, Τέλλος Άγρας, Γιάννης Ρίτσος, Γεώργιος Βιζυηνός, Αλέξανδρος Πάλλης, Κώστας Μόντης, Διονύσιος Σολωμός, Άγγελος Σικελιανός, Γεώργιος Βερίτης και κάποιοι άλλοι ελάσσονες.
Ερμηνεύουν μερικές από τις πιο αξιόλογες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, όπως: Νένα Βενετσάνου, Μαρίζα Κωχ, Σοφία Μιχαηλίδου, Έλλη Πασπαλά, Λάκης Λαζόπουλος, Γιάννης Κούτρας, Γιάννης Σαμψιάρης, Μαίρη Έσπερ κ.ά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια ποιήματα που περιλαμβάνονται σε διπλή μελοποίηση από διαφορετικούς συνθέτες. Κάποια άλλα μας είναι ήδη γνωστά από προηγούμενες εκδόσεις τους, όπως αυτά του Ελύτη σε μουσική Τρανουδάκη. Ορισμένα άλλα επίσης έχουν συμπεριληφθεί και στην κατοπινή προσωπική δισκογραφία κάποιων καλλιτεχνών, όπως της Μαρίζας Κωχ και του Νότη Μαυρουδή ("Ανθολόγιο").



(c) 2MC | ΥΠΕΠΘ | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: