Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Χρήστος Λεοντής, Θάνος Μικρούτσικος: Συναυλίες '81 (1981)

Το καλοκαίρι του 1981 συναντήθηκαν σε μια ιστορική σειρά συναυλιών δύο παλιοί συνοδοιπόροι από τα χρόνια του '60 κι ένας νεότερος ομότεχνός τους. Ήταν ο Μάνος Λοΐζος κι ο Χρήστος Λεοντής οι παλιοί και ο Θάνος Μικρούτσικος ο νεότερος. Όλοι τους εκείνη την εποχή βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της δημιουργικής τους πορείας. 
Βέβαια ο Μάνος Λοΐζος μ' αυτή τη συμμετοχή του εδώ κάνει το κύκνειο άσμα του, μερικούς μήνες πριν φύγει για πάντα από κοντά μας. Ήταν μαζί τους τις πρώτες ημέρες των συναυλιών (1-9 Ιουλίου 1981), ενώ στη συνέχεια έμειναν οι δύο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τα συμβατικά εμπόδια των διαφορετικών εταιριών, όπου ανήκαν οι τρεις δημιουργοί, είχαν ως συνέπεια δυστυχώς ότι τελικά σ' αυτόν το δίσκο καταγράφηκε υλικό μόνο του Λεοντή και του Μικρούτσικου και απουσιάζει ο εξολοκλήρου ο Λοΐζος. 
Όσον αφορά στο περιεχόμενο του δίσκου, έχουμε ανάμικτο υλικό με παλιότερα και καινούργια τραγούδια και των δύο δημιουργών. Μάλιστα σε αρκετά απ' αυτά οι δύο συνθέτες εναλλάσσονται στην ενορχήστρωση των κομματιών, καθώς ο ένας έχει φροντίσει κάποια τραγούδια του άλλου. 
Από τα καινούργια, άξια μνημόνευσης είναι τα τέσσερα ανέκδοτα του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση του Μιχάλη Γκανά, του Φρανσουά Βιγιόν και του Μπρεχτ, που ερμηνεύουν συγκλονιστικά η Μαρία Δημητριάδη και ο Σάκης Μπουλάς
Άξια προσοχής επίσης τρία τραγούδια του Λεοντή, το "Νανούρισμα" σε ποίηση Νικηφόρου Βρετάκου (από τα πρώτα του συνθέτη), το συγκινητικό "Χίλιοι φυλάνε" σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και ο "Οδηγητής" σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, με ερμηνευτή τον ίδιο τον συνθέτη. Μαζί με τη Μαρία Δημητριάδη τραγουδούν επίσης δύο άξιοι ερμηνευτές, ο Γιώργος Μεράντζας και ο Γιάννης Θωμόπουλος
Εξαιρετικός δίσκος-ντοκουμέντο που ατυχώς η ψηφιακή εποχή μας συνεχίζει να τον αγνοεί επιδεικτικά!



 (c) CBS | 1981 | LP | 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: