Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Μάνος Λοΐζος: Δυο άγνωστες και ανέκδοτες ερμηνείες

Είναι γνωστό ότι ο Μάνος Λοΐζος διέθετε ωραιότατη και άκρως εκφραστική φωνή, πράγμα όχι και τόσο συνηθισμένο για τους συνθέτες που αποφασίζουν να ερμηνεύσουν οι ίδιοι δικά τους τραγούδια. Έτσι λοιπόν διασώζονται αρκετές από αυτές τις ακριβές ερμηνείες του διάσπαρτες σε πολλούς προσωπικούς του δίσκους, ενώ έχουμε και τη μεταθανάτια έκδοση των μελοποιημένων ποιημάτων του Ναζίμ Χικμέτ αποκλειστικά με τη δική του φωνή.
Υπάρχουν όμως και κάποιες άγνωστες ερμηνείες του Μάνου Λοΐζου που αποθηκεύτηκαν σε πρόχειρες ηχογραφήσεις στο σπίτι του με φτηνά κασετόφωνα της εποχής, οι περισσότερες από τις οποίες δυστυχώς παραμένουν ανέκδοτες. 
Από το αρχείο λοιπόν του συνθέτη προέρχονται αυτές οι δύο πρόχειρες ηχογραφήσεις που θα βρείτε εδώ. Ο ίδιος παίζει στο πιάνο και ερμηνεύει τα λαϊκά τραγούδια "Πίσω απ΄την πόρτα" και "Το παλιό ρολόι". Και τα δυο έχουν στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και προέρχονται από το δίσκο "Ο Σταθμός" (1968) που ήταν ο πρώτος μεγάλος δίσκος του συνθέτη, αλλά και της νεοσύστατης τότε εταιρίας Minos. Οι ερμηνείες του Μάνου είναι συγκινητικές. 
Αξιοσημείωτο ότι το τραγούδι "Πίσω απ' την πόρτα" ηχογραφήθηκε για το δίσκο σε λογοκριμένη μορφή, ενώ εδώ το ακούμε αυθεντικό, χωρίς τις οδυνηρές επεμβάσεις του λογοκριτικού μηχανισμού της χούντας.


πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: