Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ο Παναγιώτης Βήχος μελοποιεί Ανδρέα Εμπειρίκο

Ο Παναγιώτης Βήχος (1944-2013) υπήρξε ένας μεγάλος άγνωστος της ελληνικής μουσικής. Στον Κατάλογο της Ελληνικής Δισκογραφίας του Πέτρου Δραγουμάνου δεν αναφέρεται καν το όνομά του, παρόλο που έχει μια αξιόλογη δισκογραφική κατάθεση με μουσικές συνθέσεις ποικίλου περιεχομένου, είτε απλούς κύκλους τραγουδιών, είτε μουσικές για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ή το θέατρο, είτε συνεργασίες με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες, συνθέτες ή τραγουδιστές. Ο βίος του υπήρξε πολυτάραχος και περιπετειώδης, μιας και νωρίς στρατεύτηκε στο χώρο της μαχόμενης Αριστεράς και γνώρισε πολλές διώξεις. Υπήρξε μάλιστα και συγγραφέας αξιόλογων μελετημάτων για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.
Η τελευταία μουσική του εργασία ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο (1901-1975). Ο ψηφιακός δίσκος "Ο Μέγας Ανατολικός" κυκλοφόρησε πιθανόν το 2003, αλλά δεν πέρασε στην αγορά, καθώς μοιράστηκε μεταξύ γνωστών και φίλων χέρι χέρι. Είναι μια πολύ αξιόλογη μελοποίηση ενός εξαιρετικά δύσκολου ποιητικού λόγου με κύριο χαρακτηριστικό τη μελωδία. Το έργο διανθίζεται με απαγγελίες του ίδιου του ποιητή, αλλά και γνωστά συμφωνικά θέματα του Maurice Ravel ("Βαλς", "Κοντσέρτο για Πιάνο") σε διασκευή του συνθέτη. 
Παίζουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ στα συμφωνικά κομμάτια συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Τραγουδούν ο Γιώργος Ρούσσης και η Θέλμα Καραγιάννη.




(c) Ανεξάρτητη έκδοση | 2003 | wma | Εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: