Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Η Ντόρα Γιαννακοπούλου στα "Τραγούδια της Ζάτουνας" του Μίκη Θεοδωράκη

Ο κύκλος τραγουδιών "Αρκαδία ΙΙ" γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη τον Γενάρη του 1969, όταν ήταν υπό περιορισμό από το απριλιανό καθεστώς στο χωριό Ζάτουνα της ορεινής Αρκαδίας. Βασίστηκε σε μια σειρά εννέα ποιημάτων του Μάνου Ελευθερίου. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε στο Παρίσι το 1973 και περιλάμβανε 4 τραγούδια με ερμηνευτή τον Πέτρο Πανδή και συνοδεία κιθάρας από τους Νίκο Μωραΐτη και Νίκο Μανιάτη. Η ολοκληρωμένη έκδοση του έργου έγινε το 1976 από τη LYRA με ερμηνευτή τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη.
Ο κύκλος "Αρκαδία VI" γράφτηκε επίσης το 1969 στη Ζάτουνα. Η ποίηση είναι του Μίκη Θεοδωράκη και περιλαμβάνει τα μέρη: "Θούριον", "Στον Άγνωστο Ποιητή". Η πρώτη εγγραφή του έργου έγινε το 1974 από τη MINOS με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και τη Χορωδία Τερψιχόρης Παπαστεφάνου.
Το 1974 η Ντόρα Γιαννακοπούλου ηχογράφησε στην Ολλανδία τους δύο αυτούς κύκλους τραγουδιών (παραλείποντας όμως δύο τραγούδια από το Αρκαδία ΙΙ) σε ένα άλμπουμ με τον τίτλο "Τα τραγούδια της Ζάτουνας". Αυτή η ηχογράφηση περιλαμβάνεται στο αρχείο που σας προσφέρω, το οποίο συμπληρώνεται με τέσσερα άλλα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που εκδόθηκαν την ίδια εποχή σ' έναν γερμανικό δίσκο με τον τίτλο "Απαγορευμένα Τραγούδια"


                                                                      LP | CNR35059 Holland | 1974 | Πηγή: Ν.Γ./d58

Μικρή διευκρίνιση:
Το track 9 επιγράφεται λανθασμένα "Η επικήρυξη" αντί του ορθού "Απομόνωση"

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα φίλε μου. Βλέπω πως στο ιστολόγιό σου ασχολείσαι με σχετικά σπάνιους δίσκους. Θέλω να σε ρωτήσω και να μου πεις αν γνωρίζεις, γι'αυτόν εδώ το δίσκο της Ντόρας Γιαννακοπούλου: https://www.discogs.com/Dora-Gianakopoulou-%CE%97-%CE%9D%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B1-%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%A4%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%9C%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4/release/7593249. Τον έχω στην κατοχή μου, αλλά δεν γνωρίζω ούτε πότε κυκλοφόρησε, ούτε σε ποια χώρα. Όποια βοήθεια είναι δεκτή. Να 'σε καλά! -Νίκος

Άαβας / d58 είπε...

Γεια σου, φίλε μου. Η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφόρησε στον Καναδά, αν δεν κάνω λάθος. Δεν τον έχω πάντως και δεν ξέρω το έτος κυκλοφορίας της. Γύρω στο 1970 το υπολογίζω. Αν μπορείς να μου στείλεις ένα rip με σκαναρισμένα εξώφυλλα, θα σου ήμουν ευγνώμων. Ευχαριστώ...

Μπουλμπουτζής Γιάννης είπε...

Σχετικά με τον Καναδέζικο δίσκο που αναφέρατε, επειδή ψάχνω να τον ακούσω, ήθελα να ρωτήσω αν είναι επιλογές από άλλους δίσκους ή περιέχει νέες εκτελέσεις. Ευχαριστώ!

Μπουλμπουτζής Γιάννης είπε...

Δυστυχώς, το αρχείο δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Θα μπορούσατε μήπως να το ξανανεβάσετε;