Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ηλίας Ανδριόπουλος: Κοντσέρτο για Σαντούρι (1978)

Φιλόδοξη ορχηστρική σύνθεση του Ηλία Ανδριόπουλου από την πρώτη δημιουργική του περίοδο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70. Είχε ξεκινήσει δυο χρόνια νωρίτερα με τον "Κύκλο Σεφέρη", για να ακολουθήσουν οι "Εικόνες", ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ταυτόχρονα και το "Κοντσέρτο για Σαντούρι και Ορχήστρα" από την περιθωριακή εταιρία Asterias.
Το έργο ηχογραφήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς συναυλιών του συνθέτη στο θέατρο Λυκαβηττού τον Αύγουστο του 1978. Περιλαμβάνει μουσικά θέματα που "ζωγραφίζουν" ελεύθερα το ελληνικό τοπίο και δίνουν την ευκαιρία στον μεγάλο λαϊκό σολίστα Αριστείδη Μόσχο να αναδείξει την τέχνη του στο σαντούρι. Κάποιες μελωδίες υπήρχαν και στις "Εικόνες". Παρά τον τίτλο του το έργο δεν είναι κοντσέρτο με τη μορφολογική έννοια του όρου, αλλά μια σουίτα οργανικών κομματιών με τη συμμετοχή μικρού συμφωνικού σχήματος και κυρίαρχο όργανο το σαντούρι. 
Στη νεότερη ψηφιακή επανέκδοσή του (ΜΒΙ, 1999) ο δίσκος μετονομάστηκε σε "Εικόνες με Σαντούρι" κρατώντας τον παλιό τίτλο ως υπότιτλο. Μέρος του έργου σε νεότερη εκτέλεση περιέχεται και στο δίσκο "Ωδαί" (ΜΒΙ, 2007) με τον τίτλο "Μουσική για Σαντούρι και Ορχήστρα".



(c) LP | Asterias| Live | 1978 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: