Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Μιχάλης Γρηγορίου: Ο Παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι (1988) [OST]

Ο λόγιος συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου (γενν. 1947), γιος του σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου και της ποιήτριας Μαρίας Παπαλεονάρδου, έχει μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσία στην ελληνική δισκογραφία με έντεχνες συνθέσεις βασισμένες κυρίως σε ποητικά κείμενα (Αναγνωστάκης, Αλεξάνδρου, Σινόπουλος, Λειβαδίτης κλπ.), ενώ παράλληλα έχει υπογράψει και μερικά άκρως ενδιαφέροντα soundtrack ("Προστάτες", 1973, "Υπόγεια διαδρομή", 1983, "Η παρεξήγησ", 1983 κ.ά.).
Η ταινία του νέου ελληνικού κινηματογράφου "Ο Παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι", παραγωγής 1987, είναι σκηνοθετημένη από τον Βασίλη Μπουντούρη σε σενάριο δικό του με τη συνεργασία του Πέτρου Τατσόπουλου. Ο εναλλακτικός διεθνής της τίτλος είναι "Red ants". 
Η μουσική της ταινίας υπογράφεται από τον Μιχάλη Γρηγορίου και στηρίζεται σε μια σειρά οργανικές συνθέσεις με έντονα ατμοσφαιρικά ηχοχρώματα. 
Το ομώνυμο τραγούδι όμως της ταινίας έχει μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη σε στίχους του σκηνοθέτη και ερμηνεύεται εκφραστικά και δυναμικά από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
(c) LP | MINOS-EMI | 1988 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: