Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Νίκος Μαμαγκάκης: 1821. Είτε θάνατος, είτε λευτεριά (1971)

ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ
1821. Είτε θάνατος, είτε λευτεριά
Από τα "Απομνημονεύματα" του Στρατηγού Μακρυγιάννη
LP | EssoPappas | 1971 | mp3 @320 | Εξώφυλλα βινυλίου

Ξαναγυρνάμε στον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη (1929-2013), τον μεγάλο αδικημένο της ελληνικής μουσικής, γιατί παραμένει μια παραγνωρισμένη προσωπικότητα με πολυσύνθετο και ογκώδες έργο απλωμένο σε όλα τα πεδία της μουσικής έκφρασης (τραγούδι, μουσική για κινηματογράφο και θέατρο, φολκ, οργανική μουσική για κιθάρα, συμφωνικές συνθέσεις, avantgarde, multimedia, διασκευές, ενορχηστρώσεις κλπ.).
Στα σκοτεινά χρόνια της Επταετίας λοιπόν, το 1971, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Νίκος Μαμαγκάκης συμμετείχε με το δικό του τρόπο στη μεγάλη επέτειο εκδίδοντας δύο δισκογραφικές εργασίες εμπνευσμένες απ' τον μεγάλο Αγώνα. Ο ένας δίσκος ήταν οι "Αγωνιστές της Λευτεριάς" σε στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου με ερμηνευτές τον Λάκη Παππά και τη Μαρία Δουράκη.
Ο δεύτερος δίσκος είχε τίτλο "1821, είτε θάνατος, είτε λευτεριά". Εκδόθηκε με τη χορηγία της Esso Pappas και στηρίχθηκε σε κείμενα του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη (1797-1864), τα οποία διαβάζει με τη συγκλονιστική και επιβλητική φωνή του ο Μάνος Κατράκης σε ζωντανή παρουσίαση με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Μιχαηλίδη. Την εισαγωγή και τα εμβόλιμα επεξηγηματικά σχόλια έγραψε και διαβάζει ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης
Ο Νίκος Μαμαγκάκης έγραψε μια μουσική υπόκρουση διακριτική με ηχοχρώματα που παραπέμπουν πολύ πειστικά στην εποχή. Ο Λάκης Παππάς παίζει λαούτο και ο Τάσος Διακογιώργης σαντούρι. Οι χαρακτηριστικές εικόνες των εξωφύλλων προέρχονται από πίνακες του ζωγράφου της Επανάστασης Παναγιώτη Ζωγράφου.


πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: