Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Γιοβάννα: Απαγωγή (1961)

Κατά την πρώτη τριετία της στο ελληνικό τραγούδι (1959-1961) η Γιοβάννα  είχε έντονη δισκογραφική δραστηριότητα ηχογραφώντας σε δίσκους 45 στροφών πολλά τραγούδια σημαντικών συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σπήλιος Μεντής, ο Νίκος Μαμαγκάκης και άλλοι. 
Παράλληλα είχε συμμετοχή και στα πρώτα φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού, όπου μάλιστα το 1960 είχε κατακτήσει το δεύτερο βραβείο με το "Καλοκαιράκι" του Σπήλιου Μεντή.
Στο τρίτο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού λοιπόν του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας το πρώτο βραβείο κατέκτησε ο Μίκης Θεοδωράκης με το τραγούδι "Απαγωγή" που ερμήνευσε η Μαίρη Λίντα. Η Γιοβάννα συμμετείχε με τρία τραγούδια στο Φεστιβάλ αυτό, χωρίς να καταφέρει αυτή τη φορά να διακριθεί. Αμέσως μετά λοιπόν ηχογράφησε το παρόν δισκάκι extended 45 στροφών, όπου ερμηνεύει τέσσερα τραγούδια, από τα οποία τα τρία προέρχονται από το 3ο Φεστιβάλ, όλα όμως σε καινούργια και πολύ διαφορετική εκτέλεση. 
Συγκεκριμένα, ερμηνεύει την "Απαγωγή" του Μίκη Θεοδωράκη σε δεύτερη φυσικά εκτέλεση, καθώς και δύο από τις τρεις δικές της συμμετοχές στο φεστιβάλ, δηλαδή τα τραγούδια "Θαλασσινό αγέρι" του Σπήλιου Μεντή και "Καστανούλα μου" του Ανδρέα Οικονόμου σε στίχους της Δανάης, ενώ ο δίσκος συμπληρώνεται με το τραγούδι "Σαν όνειρο επέρασες" του Λυκούργου Μαρκέα.
Στο αρχείο θα βρείτε, μαζί με τα τέσσερα τραγούδια του δίσκου, και τις δύο πρωτότυπες ηχογραφήσεις της Γιοβάννας από το 3ο Φεστιβάλ, για να διαπιστώσετε τις εμφανείς διαφορές των δύο εκτελέσεων.

(c) Vinyl 45'' extended | Fidelity | 1961 | πηγή: π.Αρτ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: