Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Σωκράτης Βενάρδος: Κοσμάς ο Αιτωλός (1980)

Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού σήμερα, καθώς συμπληρώνονται 238 χρόνια από το μαρτυρικό του θάνατο στις 24 Αυγούστου του 1779, κι έχω να σας προσφέρω ένα σπάνιο δίσκο αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο του. 
Πρόκειται για τον ομότιτλο δίσκο του Σωκράτη Βενάρδου (1927-1983) που κυκλοφόρησε το 1980 από την Ωδή και αποτελεί το κύκνειο δισκογραφικό άσμα του συνθέτη κι ένα δίσκο απολύτως δυσεύρετο πια.
Το έργο χαρακτηρίζεται από τον συνθέτη ως "Βυζαντινή ραψωδία" κι έχει το χαρακτήρα ορατορίου με χαρακτηριστικά που συνδυάζουν τη βυζαντινή με τη συμφωνική μουσική, όπως έκανε ο συνθέτης και σε προηγούμενα έργα του. Ήταν μια συνειδητή προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε με την "Εθνεγερσία" (1973) και δείχνει να ολοκληρώνεται με τον "Κοσμά τον Αιτωλό" διαμορφώνοντας έναν απολύτως προσωπικό μουσικό κώδικα ακραιφνώς ελληνικό.
Το ποιητικό μέρος του έργου ανήκει στον ποιητή Κώστα Χωρεάνθη (1936-1996) και περιγράφει την πορεία ο Αγίου Κοσμά μέσα από τις πολύχρονες περιπλανήσεις του σε κάθε γωνιά του ελληνισμού μεταφέροντας το λόγο του Θεού και την ελληνική παιδεία στο σκλαβωμένο γένος.
Το έργο γράφτηκε το 1979 και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 23 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς στο Θέρμο Τριχωνίδας, την πατρίδα του Αγίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το θάνατό του. Η παράσταση είχε τον πλήρη τίτλο «Σταυρός του Γένους, Κοσμάς ο Αιτωλός» και είχε μορφή λαϊκής όπερας. 
Μερικές ημέρες αργότερα, στις 4 Σεπτεμβρίου, ξαναπαρουσιάστηκε στο Λυκαβηττό, όπου και έγινε η παρούσα ηχογράφηση που εκδόθηκε λίγο αργότερα σε διπλό δίσκο βινυλίου. Τη σκηνοθεσία έκανε ο Γιώργος Μεσσάλας. Αφηγητές είναι οι ηθοποιοί: Χρήστος Πάρλας, Νικήτας Τσακίρογλου και Γιώργος Μεσσάλας. Στο ρόλο του Εβραίου ο ηθοποιός και βαρύτονος Θόδωρος Δημήτριεφ, ενώ στο ρόλο του Αγίου Κοσμά ο Πατήρ Χρήστος Κυριακόπουλος. Συμμετέχει εκατονταμελής χορωδία ιεροψαλτών και μεγάλη ορχήστρα.

(c) 2LPs | Ωδή | 1980 | πηγή: π.Αρτ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο σύνδεσμος δεν λειτουργεί. Μήπως μπορεί να ανεβεί ξανά; Ευχαριστώ.