Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Θάνος Μικρούτσικος: Βίκτωρ και Βικτώρια (1984)

Ιδού ένα δείγμα από την πλουσιότατη θεατρική μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και μάλιστα για το μουσικό θέατρο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τραγούδια που ακούγονταν στο θεατρικό μιούζικαλ της Αλίκης Βουγιουκλάκη "Βίκτωρ και Βικτώρια", το οποίο στο παρελθόν γνώρισε σημαντικές στιγμές είτε στην κινηματογραφική είτε στη θεατρική διεθνή σκηνή.
Το έργο, με αρχικό τίτλο στα γερμανικά Viktor und Viktoria, γράφτηκε και γυρίστηκε για τον κινηματογράφο το 1933 από τον Γερμανό σκηνοθέτη Reinhold Schunzel. Η υπόθεση τοποθετείται σ' ένα καμπαρέ του μεσοπολεμικού Βερολίνου. Περιγράφει την ιστορία της άσημης τραγουδίστριας Βικτώρια Γκραντ, η οποία αποφασίζει να παραστήσει τον άνδρα που υποδύεται ...τη γυναίκα, για να είναι πιο πειστική στο ρόλο της. Το νούμερο αυτό θα την κάνει διάσημη και περιζήτητη, κάτι που θα προκαλέσει τη ζηλοφθονία των άλλων, ώσπου θα πέσει στα δίχτυα του έρωτα και θα αποκαλύψει το αληθινό της φύλο. Είναι λοιπόν ένα παιχνίδι φύλων, το οποίο παραπέμπει σε πανάρχαια αρχέτυπα, ενώ παράλληλα έγινε το πρότυπο για πολλές νεότερες παραλλαγές του μύθου αυτού. 
Στον κινηματογράφο έχουμε μια δεύτερη εμφάνιση του ίδιου έργου το 1957 με την ομώνυμη ταινία του Karl Anton, ενώ το διασημότερο remake ανήκει στον βρεττανό σκηνοθέτη Blake Edwards με την ταινία Victor Victoria (1982), στην οποία πρωταγωνιστεί η σπουδαία Julie Andrews, ενώ η δράση πλέον τοποθετείται στο Παρίσι του '30.
Η συγκεκριμένη παράσταση στην ελληνική σκηνή παρουσιάστηκε κατά τη θεατρική σεζόν 1983-84 στο Θέατρο Αλίκη. Η μετάφραση έγινε από τον έμπειρο Μάριο Πλωρίτη. Οι στίχοι των τραγουδιών γράφτηκαν από τον Μάριο Πλωρίτη και τον Γιώργο Παυριανό. Η σκηνοθεσία έγινε από τον Γιώργο Ρεμούνδο. Έπαιξαν και τραγούδησαν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βλάσης Μπονάτσος, Γιώργος Μούτσιος, Ηλίας Λογοθέτης και Σάκης Μπουλάς. Τι κρίμα! Σχεδόν όλοι τους μακαρίτες πια!
Η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου έγινε με πολύ κέφι και φαντασία υπηρετώντας ιδανικά το κείμενο, αλλά και το συγκεκριμένο θεατρικό είδος και την εποχή του. Τα τραγούδια κυλούν ευχάριστα με πολλές ρυθμικές και μελωδικές εναλλαγές μέσα από ήχους που παραπέμπουν σε καμπαρέ του μεσοπολέμου και στη χρυσή εποχή της τζαζ. 
Συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί, όπως: Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο), Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Ηλίας Κολοβός (κλαρινέτο), David Lynch (σαξόφωνο), Γιώργος Φακανάς (ηλεκτρικό μπάσο), Νίκος Τουλιάτος (ντραμς), Παντελής Δεσποτίδης (βιολί)

(c) LP | CBS | 1984 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω πολυ! Πολυ ωραιο το αρθρο! Ηθελα παντα να τον ακουσω αυτο το δισκο και δεν υπηρχε πουθενα!Πραγματικο διαμαντι!