Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ανδρέας Θωμόπουλος: Τραγούδια του δρόμου (1970)

O Ανδρέας Θωμόπουλος (γενν. 1945) αποτελεί μια εντελώς ιδιαίτερη προσωπικότητα, καθώς συνδυάζει δυο εντελώς διαφορετικές καλλιτεχνικές ιδιότητες, αυτή του σκηνοθέτη κι αυτή του μουσικού. Πρωτοεμφανίστηκε το 1968 με την ταινία "Οι πειρατές". Βρέθηκε τα επόμενα χρόνια στην Αγγλία εξαιτίας του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα. Εκεί ηχογράφησε δυο πολύ ενδιαφέροντα ροκ άλμπουμ, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα και καταπιάστηκε πιο συστηματικά με τον κινηματογράφο. Στο τελείωμα της δεκαετίας του '70 μας έδωσε τις δυο γνωστότερες ταινίες του. Η μία ήταν το εμπορικό φιλμ "Ένα γελαστό απόγευμα" με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Η άλλη ήταν η σημαδιακή ταινία "Ο ασυμβίβαστος" με πρωταγωνιστή τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Στην ταινία αυτή ακούστηκε και το πιο γνωστό κι αγαπημένο τραγούδι του Θωμόπουλου, η τρυφερή μπαλάντα "Να μ' αγαπάς" που σφράγισε με την ερμηνεία του ο τόσο πρόωρα χαμένος τραγουδιστής. Άλλη μια σημαντική κινηματογραφική στιγμή του Θωμόπουλου ήταν το "Να μ' αγαπάς" (2003) αφιερωμένο στη ζωή του Παύλου Σιδηρόπουλου.
Το 1970 λοιπόν στο Λονδίνο ο Ανδρέας Θωμόπουλος ηχογράφησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο "Songs of the Street", δηλαδή "Τραγούδια του δρόμου", που φυσικά δεν πρέπει να συγχέεται με τον μεταγενέστερο ομότιτλο κύκλο τραγουδιών του Μάνου Λοΐζου (1974).
Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα ακουστικές ροκ μπαλάντες που ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης με κιθάρα και λιτή οργανική συνοδεία (φυσαρμόνικα και άρπα). Πρόκειται για τραγούδια που αποπνέουν έντονη συναισθηματική φόρτιση μαζί με κάποιες φευγαλέες πολιτικές αιχμές για το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε αρχικά από την αγγλική Mushroom (ήταν ο πρώτος δίσκος της εταιρίας) κι αμέσως μετά επανεκδόθηκε στη Γαλλία. Σήμερα βέβαια είναι εξαιρετικά δυσεύρετος, γιατί δεν ευτύχησε κάποιας νεότερης, ψηφιακής ή μη, επανέκδοσης.
Να προσθέσω μόνο ότι τον επόμενο χρόνο ο Ανδρέας Θωμόπουλος ηχογράφησε στο Λονδίνο κι ένα δεύτερο άλμπουμ ανάλογου περιεχομένου με τίτλο "Born out of the Tears of the Sun".

(c) LP | Mushroom | 1970 | πηγή: voodis/d58

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Πάλι Μάς Ξετρέλανες Με Τα Ωραία Σου Δημιουργήματα, Μέγα-Αδερφέ Μου.
Τώρα Μήπως Μπορείς, Αλλά Και Έχεις Την Δυνατότητα, Άν Το Διαθέτεις Φυσικά, Να Αναρτήσεις, Το Κορυφαίο Των Κορυφαίων Δίσκο
LP-(33 Στροφών), Με Τον Μεγάλο Του Τίτλο: Κρυφές Χαρές Κρυφοί Καϋμοί (1975), Που Κυκλοφόρησε Τότες Από Την Panivar, Το Περιεχώμενο-(Τραγούδια) Φυσικά Του Δίσκου Είναι Από Την Μεγάλη Δισκογραφική Ελληνική Εταιρία: Βεντέττα (1966-1969) Που Άνηκε Στην Τεράστια Παλιά Καλή Ελληνίδα Τραγουδίστρια Την: Πόλυ Πάνου. Με Το Κλείσιμο Φυσικά Της Εταιρίας Τα Δικαιόματα Αλλά Και Τα Τραγούδια Όλα Τα Ανέλαβε Η Μετέπειτα Δισκογραφική Εταιρία Panivar.

Άαβας / d58 είπε...

Καλέ μου φίλε, από μια μικρή αναζήτηση που έκανα, βρήκα ότι ο δίσκος με τον τίτλο που αναφέρεις κυκλοφόρησε αρχικά από τη ΒΕΝΤΕΤΤΑ το 1968 κι επανεκδόθηκε από την Panivar το 1982 με νέο τίτλο "Κρυφές χαρές". Δεν βρήκα πουθενά την έκδοση του 1975 που ζητάς. Θα ψάξω παραπάνω και βλέπουμε...

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Μπόρει Και Εγώ Σαν Άνθρωπος Να Έκανα Κάποιο Λάθος, Πάντως Θα Χαρώ Πάρα Μα Πάρα Πολύ, Άν Αυτό Που Έκατσες Έψαξες Και Βρήκες, Σχετικά Με Αυτό Που Σε Ζήτησα, Το Αναρτήσεις, Τώρα Άν Στο Μέλλον Εντοπίσεις Και Τίποτα Άλλο Γύρω Από Αυτό Το Ζήτημα, Τότε Ανάρτησε Το Και Εκείνο, Εδώ Θα Είμαστε Ξανά-Μανά Και Πάλι, Μέγα-Αδερφέ Μου.
Πάντως Θα Χαρώ Πάρα Μα Πάρα Πολύ Και Πάλι Όπως Σε Ανέφερα Και Παραπάνω, Άν Αυτό Που Εντόπισες Αλλά Και Βρήκες, Το Αναρτήσεις, Μέγα-Καρντάση Ααβάς Πατριωτάρα Μου.