Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Θωμάς Μπακαλάκος: Τα πώς και τα γιατί (1990)

Το 1990 ο Θωμάς Μπακαλάκος, δυο χρόνια μετά το δίσκο "Από έρωτα", ηχογράφησε την προτελευταία δισκογραφική του δουλειά με τίτλο "Τα πώς και τα γιατί" με δέκα τραγούδια, από τα οποία τα δύο σε επανεκτέλεση.
Στέκομαι λίγο στο υπεραισιόδοξο σημείωμα του συνθέτη στο οπισθόφυλλο: "Επιθυμία μου είναι ο δίσκος αυτός να αποτελέσει μια δροσερή σταγόνα και ένα προμήνυμα βροχής, για να συμβάλω κι εγώ έτσι στο τελείωμα μιας περιόδου ξηρασίας που πλήττει το ελληνικό τραγούδι...". Δυστυχώς με τον συγκεκριμένο δίσκο δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να βγει αληθινή η προσδοκία του. Γιατί πρόκειται για μάλλον αδιάφορα τραγούδια στυλιζαρισμένα στις αγκυλωμένες ηχητικές νόρμες της στάσιμης δεκαετίας του '80. Aπό μια άλλη άποψη βέβαια η επιθυμία του συνθέτη ευοδώθηκε, αφού ήδη μπαίναμε στην περίοδο της ανθοφορίας των πολύ αξιόλογων τραγουδοποιών του '90 (Μάλαμας, Παπακωνσταντίνου, Περίδης, Ζούδιαρης, Ανδρέου, Πασχαλίδης) που έφεραν μια νέα εποχή ακμής του ελληνικού τραγουδιού, από την οποία όμως ο Μπακαλάκος πια θα είναι απών.
Ξαναγυρνώντας όμως στο δίσκο να συμπληρώσω ότι οι στίχοι στα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν από τον Κυριάκο Ντούμο, τέσσερα έχουν στίχους του συνθέτη κι ένα του Γιώργου Κλεφτογιώργου. Το κυριότερο όμως προσόν του δίσκου είναι η παρουσία της σπουδαίας και αδικημένης ερμηνεύτριας Ελίνας Παπανικολάου που, παρά τον εξαιρετικό φωνητικό της χρωματισμό, δεν κατάφερε ποτέ να στήσει μια αξιόλογη καριέρα από την εποχή της "Λοταρίας" το 1979 που πρωτοεμφανίστηκε. Εδώ η προσπάθειά της είναι φιλότιμη και υποστηρίζει με αξιοπρέπεια το μέτριο υλικό του δίσκου. 
Αν θα έπρεπε να διαλέξω κάποια κομμάτια, θα ξεχώριζα φυσικά τα δυο ωραία τραγούδια που ακούγονται σε δεύτερη εκτέλεση ("Σ' αγαπώ", "Πάρε με σ' έναν έρωτα") και ίσως τα "Λόγια τρυφερά" και "Κάπου βρέχει".


(c) LP | Spot Music | 1990 | πηγή: d58

3 σχόλια:

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

τις εεευχαριστίες μας !!

Ανώνυμος είπε...

Άν Μπορείς, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Άν Τον Διαθέτεις, Και Άν Έχεις Την Ευγενή Καλοσύνη Φυσικά, Ανάρτησε Και Τον Κορυφαίο Των Κορυφαίων Δίσκο 33 Στροφών Βινυλίου LP, Που Διαθέτει Άξια Τον Τίτλο Του: Κώστας Βίρβος (Ένας Κήπος Τραγούδια), Θα Χαρώ Πάρα Μα Πάρα Πολύ Άν Τον Συγκεκριμμένο Δίσκο Που Σε Ζήτησα Τον Διαθέτεις, Και Καταφέρεις Να Τον Αναρτήσεις, Μέγα-Αδερφέ Μου.
Ευχαριστώ.

Άαβας / d58 είπε...

Αν το βρω, ναι...