Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Βίκυ Μοσχολιού: Τραγουδά Ξαρχάκο, Σπανό, Κηλαηδόνη (1973)

Μετά από τρία χρόνια παραμονής στη Philips και τη συμμετοχή της σε τρεις μεγάλους δίσκους ("Ιερά Οδός", "Περιπέτειες", "Συνοικισμός Α"), καθώς και με έναν απολύτως προσωπικό δίσκο ("Στροφές") σε μουσική του Δήμου Μούτση, η Βίκυ Μοσχολιού επανήλθε στην κοιτίδα της, στην Columbia, όπου θα παραμείνει την επόμενη τριετία, πριν μετακομίσει εκ νέου, αυτή τη φορά στη Lyra, όπου θα ολοκληρώσει τη διαδρομή της στη δεκαετία του '70. 
Σαν προανάκρουσμα λοιπόν της νέας τους συνεργασίας η Columbia έδωσε στην κυκλοφορία το 1973 μια ακόμη προσωπική συλλογή της τραγουδίστριας με επιλεγμένες στιγμές από τη σύμπραξή της με τρεις σημαντικούς συνθέτες από το τεράστιο οπλοστάσιό της εταιρίας, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Εύλογα λοιπόν ο δίσκος πήρε τον τίτλο: "Η Βίκη Μοσχολιού τραγουδά Ξαρχάκο-Σπανό-Κηλαηδόνη". Μάλιστα στο εξώφυλλο ξαναθυμήθηκαν την παλιά γραφή του μικρού ονόματος της τραγουδίστριας με "η"!
Ο δίσκος είναι σπάνιος, αν και περιέχει πασίγνωστα τραγούδια που εύκολα μπορεί να τα βρει κανείς σε άλλες αναλογικές ή ψηφιακές εκδόσεις. Είναι μια προσωπική ανθολογία με μερικές ξεχωριστές δισκογραφικές στιγμές της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας παρμένες από δίσκους που κυκλοφόρησαν κατά το διάστημα 1966-1970. Συγκεκριμένα, τα τραγούδια σταχυολογήθηκαν από τους δίσκους: "Ένα μεσημέρι" (1966), "Χρώματα" (1968) και "Κόσμε αγάπη μου" (1969) του Σταύρου Ξαρχάκου, "Μια Κυριακή" (1969) και "Σαββατόβραδο" (1970) του Γιάννη Σπανού και "Η πόλη μας" (1970) του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Οι στίχοι υπογράφονται από τους Νίκο Γκάτσο, Ιάκωβο Καμπανέλλη, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Κωστούλα Μητροπούλου, Ντίνο Δημόπουλο και Γιώργο Παπαστεφάνου.

(c) LP | EMI Columbia | 1973 | πηγή: d58