Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Στέλλα (ανέκδοτο OST)

Η "Στέλλα" (1955), χωρίς αμφιβολία, είναι μια από τις πρώτες κορυφογραμμές που κατέκτησε ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος. Τη σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος έγραψε και το σενάριο βασισμένος στο θεατρικό έργο "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" του Ιάκωβου Καμπανέλλη με μακρινό αρχέτυπο την κλασική ιστορία της Κάρμεν. Η σκηνογραφία με τον εντυπωσιακό λαϊκό ρεαλισμό της ανήκει στον Γιάννη Τσαρούχη. Στη σκηνή κυριαρχεί απόλυτα η πληθωρική παρουσία της Μελίνας Μερκούρη στην πρώτη μόλις κινηματογραφική της εμφάνιση. Πλάι της συμπρωταγωνιστούν οι Γιώργος Φούντας, Αλέκος Αλεξανδράκης, Βούλα Ζουμπουλάκη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Σοφία Βέμπο και Κώστας Κακαβάς. Η ταινία πέρασε κι εκτός ελληνικών συνόρων κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και τελικά τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας το 1956 στην Αμερική.
Από τα βασικότερα προσόντα της ταινίας η συγκλονιστική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι με το έντονο λαϊκό χρώμα που το υποστηρίζει δυναμικά η παρουσία του Βασίλη Τσιτσάνη ως επικεφαλής της λαϊκής ορχήστρας. Στην ταινία ακούγονται υπέροχοι λαϊκοί αυτοσχεδιασμοί του μπουζουκιού, καθώς και τέσσερα σπουδαία λαϊκά τραγούδια σε στίχους του Μιχάλη Κακογιάννη ("Εφτά τραγούδια θα σου πω", "Ο μήνας έχει 13", "Το φεγγάρι είναι κόκκινο", "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι"). Μαζί με τα τραγούδια της πρώτης "Λατέρνας" του Αλέκου Σακελλάριου που γυρίστηκε την ίδια χρονιά, αυτές είναι οι πρώτες απόπειρες του μεγάλου συνθέτη να γράψει ορθόδοξα λαϊκά τραγούδια με τη δική του "έντεχνη" οπτική, αρκετά χρόνια πριν ο εμβληματικός "Επιτάφιος" του Μίκη Θεοδωράκη υπογράψει επίσημα τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του έντεχνου λαϊκού μας τραγουδιού! 

Να επισημάνω μόνο ότι το μυθικό πια "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι", ερμηνευμένο αφοπλιστικά από τη Μελίνα - τραγούδι με αμέτρητες μεταγενέστερες εκτελέσεις - βασίστηκε στη μελωδία του τραγουδιού "Τρελέ τσιγγάνε" της Ιωάννας Γεωργακοπούλου και του Βασίλη Τσιτσάνη. Είναι λυπηρό που κάποια χρόνια αργότερα εκτοξεύτηκε αήθης μομφή κατά του Μάνου Χατζιδάκι ως λαθρόχειρα της συγκεκριμένης μελωδίας, ενώ στην πραγματικότητα, πέρα από μια φευγαλέα μελωδική πινελιά, ο συνθέτης έγραψε ένα ολόδικό του τραγούδι που κατατάσσεται δίκαια στις κορυφαίες στιγμές συνολικά του ελληνικού πενταγράμμου. 
Προσθέτω, τέλος, ότι στην ταινία τραγουδούν επίσης η Σοφία Βέμπο και η Βούλα Ζουμπουλάκη.

(c) Ανέκδοτο OST | 1955 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα και φωτό
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: