Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Siralardaki Heyecanlar (ανέκδοτο OST)

"Siralardaki Heyecanlar". Σας λέει τίποτε αυτός ο τίτλος; Μάλλον όχι. Και πολύ περισσότερο αν τον συσχετίσουμε με τον Μάνο Χατζιδάκι, έστω κι αν ξέρουμε ότι ο μεγάλος συνθέτης έγραψε μουσική για πάμπολλες ξένες ταινίες.
Κι όμως! Ούτε άγνωστη είναι αυτή η ταινία, ούτε ακριβώς ξένη! Γιατί πρόκειται για την τουρκική βερσιόν μιας από τις πιο αγαπημένες και πιο εμπορικές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Και για να μην τα πολυλογούμε, πρόκειται για την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Χτυποκάρδια στο θρανίο", παραγωγής 1963, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη!
Δεν ξέρω πόσο γνωστό είναι ότι η ταινία αυτή της Finos Film γυρίστηκε παράλληλα σε δύο εκδοχές, μία η γνωστή ελληνική με συμπρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ κι άλλη μια ...τουρκική με τίτλο "Siralardaki Heyecanlar" και πρωταγωνίστρια πάλι την Αλίκη, η οποία φαίνεται πως ήταν δημοφιλής και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ενώ στη θέση του Παπαμιχαήλ συμπρωταγωνιστούσε ο Τούρκος ηθοποιός Orhan Gunsiray! 
Η μουσική και τα τραγούδια της ταινίας γράφτηκαν βέβαια από τον Μάνο Χατζιδάκι. Πρόκειται για πανέμορφες μελωδίες πάνω σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου που ερμήνευσε η Αλίκη με τη γνωστή τσαχπινιά της φωνής της. Τα ίδια λοιπόν τραγούδια, με τις ίδιες ενορχηστρώσεις, ακούγονται και στην τουρκική εκδοχή, αλλά μεταφερμένα στην τουρκική γλώσσα, εκτός από το "Τουίστ" που κρατήθηκε στα ελληνικά! 
Στο αρχειάκι που σας δίνω συμπεριέλαβα τα πέντε πασίγνωστα τραγούδια της "τουρκικής" ταινίας μαζί με δυο οργανικά θέματα από την έναρξη και το φινάλε, για να έχει μια πληρότητα το αυτοσχέδιο soundtrack. 
Η Αλίκη λοιπόν τραγουδά ...τουρκικά! Ενδιαφέρον, δε νομίζετε;

(c) Aνέκδοτο OST | 1963 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα και φωτό
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: