Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

Μίκης Θεοδωράκης: Ορφέας & Ευρυδίκη (ανέκδοτο)

Μίκης Θεοδωράκης
ΟΡΦΕΑΣ & ΕΥΡΥΔΙΚΗ  (1952) ανέκδοτο
Μουσική μπαλέτου για ορχήστρα εγχόρδων
 

Από την πλουσιότατη εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη που δημιουργήθηκε στην προ του "Επιτάφιου" εποχή, όταν ο συνθέτης ήταν αφοσιωμένος αποκλειστικά στη λόγια δημιουργία, προέρχεται και η μουσική μπαλέτου "Ορφέας και Ευρυδίκη", γραμμένη στα 1952 για το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου.
Στη μορφή για ορχήστρα εγχόρδων με συνοδεία χορωδίας το έργο παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1952 σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις: Πρώτα στο Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων στις 16 Αυγούστου 1952 με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, λίγο αργότερα στις Μυκήνες και στο τέλος του ίδιου μήνα στο Ζάππειο με την ορχήστρα και χορωδία της Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Το έργο βασίστηκε σε κείμενο του Νότη Περγιάλη, που παρουσίαζε μιαν αρκετά διαφοροποιημένη εκδοχή του αρχαίου μύθου με αίσιο τέλος. Στην παράσταση του Ελληνικού Χοροδράματος στις Μυκήνες έλαβαν μέρος ως ηθοποιοί η Αλέκα Κατσέλη, η Ντόρα Τσάτσου, ο Γιάννης Μέτσης και η Ραλλού Μάνου. Τα σκηνικά σχεδίασε ο Γιάννης Τσαρούχης και τη σκηνοθεσία είχε ο Πέλος Κατσέλης.
Τη μουσική του έργου διασκεύασε αμέσως ο Μίκης και σε μορφή σουίτας για σόλο πιάνο, ενώ λίγα χρόνια αργότερα παρουσίασε μιαν άλλη παραλλαγή του σε 4 μέρη με τον τίτλο "Αγάπη και Θάνατος", που παίχτηκε τον Σεπτέμβριο του 1956 με διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: