Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Δημήτρης Λέκκας, Γιώργος Σαραντάρης: Οι καιροί της άνοιξης (1983)

Οι καιροί της άνοιξης
Ποίηση: Γιώργος Σαραντάρης
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
MC | ΔΣΚ | 1983 | Mp3 @320 | Πλήρη Εξώφυλλα

Μαθηματικός και συνθέτης, ο Δημήτρης Λέκκας ξεπήδησε μέσα από τη γενιά των επιγόνων του Μάνου Χατζιδάκι και του Τρίτου Προγράμματος. Αν και έχει σιωπήσει τα τελευταία χρόνια, το ξεκίνημά του ήταν εντυπωσιακό με τρεις πολύ αξιόλογες δισκογραφικές καταθέσεις: Το 1980 σε συνεργασία με τον Ευγένιο Σπαθάρη μας έδωσε το "Καραγκιόζης και οι Βάτραχοι". Το 1982 συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου για το soundtrack "Ηλεκτρικός Άγγελος". Και το 1983 μελοποίησε τον κύκλο ποιημάτων του Γιώργου Σαραντάρη "Οι καιροί της άνοιξης".
Ο ποιητής Γιώργος Σαραντάρης (1908-1941), εκπρόσωπος της γενιάς του '30, λάτρης του συμβολισμού και των φιλοσοφικών και υπαρξιακών αναζητήσεων, παρόλο που γνώρισε ελάχιστη δημοτικότητα, θεωρείται ότι άσκησε ισχυρή επίδραση στις κατοπινές γενιές της ελληνικής ποίησης. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1933, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του λόγω του πρόωρου θανάτου του από τυφοειδή πυρετό στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Στην ελληνική δισκογραφία καταγράφονται τρεις ολοκληρωμένοι δίσκοι αφιερωμένοι αποκλειστικά στην ποίησή του. Μετά την αρχή που είχε κάνει το 1972 ο Μάνος Χατζιδάκις μελοποιώντας στον "Μεγάλο Ερωτικό" του το ποίημα "Ποιος είν' τρελός από έρωτα", ακολούθησαν οι δίσκοι: "Οι καιροί της άνοιξης" (1983) του Δημήτρη Λέκκα, "Η Εύα Κοταμανίδου διαβάζει Γιώργο Σαραντάρη" (1999) και "Η Καρυφυλλιά Καραμπέτη διαβάζει Σαραντάρη" (2008). Κατά καιρούς πάντως αρκετοί συνθέτες μελοποίησαν μεμονωμένα ποιήματα του Σαραντάρη, όπως οι: Γιώργος Θεοδωράκης, Σωτήρης Ρεμπάπης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω, Θέμος Λεονάρδος, Καλλιόπη Τσουπάκη, Σοφία Καμαγιάννη και Μαρίζα Κωχ.
Στο δίσκο "Οι καιροί της άνοιξης" ο Δημήτρης Λέκκας καταφεύγει σε μελωδίες παραδοσιακού χρώματος και συχνά χορευτικού χαρακτήρα. Η ενορχήστρωση έχει χαρακτηριστικά φολκ μουσικής συνδυασμένης με κλασικά όργανα. Ερμηνεύει η Ελένη Μαντέλου. Ο δίσκος δεν έχει εκδοθεί ποτέ ψηφιακά. Κυκλοφόρησε το 1983 από τον Δισκογραφικό Συνεταιρισμό Καλλιτεχνών κι έκτοτε ...αγνοείται η τύχη του, δυστυχώς. Το συγκεκριμένο rip ανήκει σε παλιόφιλο κι έγινε από απλή 60άρα κασέτα με την αναπόφευκτα χαμηλή ποιότητα του ήχου. Προσπάθησα να κάνω κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις και πρόσθεσα τα πλήρη αυθεντικά εξώφυλλα του δίσκου που εντωμεταξύ βρήκα.

Ο ΔΙΣΚΟΣ  (νέος σύνδεσμος)

4 σχόλια:

Δημήτρης Ε. Λέκκας είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την τιμητική αναφορά. Ο δίσκος είναι η πρώτη μαζική και συνολική μελοποίηση Σαραντάρη και ξεκίνησε από οκτώ τραγούδια γραμμένα για τους ποιητικούς μήνες του τρίτου Προγράμματος. Το έργο χορογραφήθκε ολόκληρο ως μπαλέτο: http://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&production=4179
Ο συνθέτης δεν σιώπησε, απλώς πέρασε αυτοβούλως στη σκιά κάνοντας πολλά, τα οποία είναι στη διάθεσή σας, και επανήλθε εν πλήρει ισχύι τελευταία, ακόμα και εκδοτικά. Όποιος ενδιαφέρεται, ας έρθει σε επαφή μαζί μου στο facebook στη σελίδα Demetrios E. Lekkas. Είναι ορθάνοιχτη!

ΑΑΒΑΣ είπε...

Ευχαριστώ κι εγώ, αγαπητέ κύριε Λέκκα, για το σχόλιό σας. Θα ήμουν ευτυχής αν υπήρχε τρόπος για μια πιο ποιοτική ψηφιακή μεταγραφή του εν λόγω αγαπημένου μου δίσκου.

Klant είπε...

Καλησπέρα, μήπως θα μπορούσατε να ανανεώσετε το σύνδεσμο: Γιώργος Σαραντάρης- Οι καιροί της άνοιξης (1983); Ευχαριστώ πολύ. Klant

Ααβας είπε...

Προσπαθώ από καιρό να αναβαθμίσω την ποιότητα του αρχείου, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχω καταφέρει δυστυχώς, παρόλο που ήρθα σε επικοινωνία και με τον ίδιο τον συνθέτη. Τέλος πάντων, έστω και σ' αυτή τη μέτρια ψηφιοποίηση του δίσκου θα φροντίσω άμεσα για την ανανέωση του συνδέσμου...