Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

"Μοναχικοί Σαλτιμπάγκοι" του Θανάση ΝικόπουλουΟ Θανάσης Νικόπουλος ξεκίνησε ως τραγουδιστής στο δίσκο "Ο κύκλος με την κιμωλία" (1977) του Νίκου Μαμαγκάκη. Στη συνέχεια συνεργάστηκε ως μουσικός με τον Θάνο Μικρούτσικο, ώσπου το 1987 παρουσίασε την πρώτη συνθετική του εργασία με τον τίτλο "Μοναχικοί Σαλτιμπάγκοι". Κατά τη διετία 2001-2002 παρουσίασε μια σειρά δύο δίσκων υπό τον τίτλο "Τραγούδια του έρωτα και της θάλασσας". Κοινό γνώρισμα των συνθέσεών του είναι ότι όλα σχεδόν τα τραγούδια του στηρίζονται σε ποιητικά κείμενα με ιδιαίτερα ενδιαφέρον μελωδικό αποτέλεσμα.
Ο δίσκος "Μοναχικοί Σαλτιμπάγκοι" περιλαμβάνει από ένα ποίημα των Γιώργου Σεφέρη ("Θεατρίνοι"), Ανδρέα Εμπειρίκου ("Ο σωστός δρόμος"), Ρέας Γαλανάκη ("Πού ζει ο λύκος"), Χριστόφορου Λιοντάκη ("Ο έρωτας δεν ήτανε δοσμένος"), Μίλτου Σαχτούρη ("Η σκηνή"), Γιάννη Ρίτσου ("Το δίχτυ") και Guillaume Apollinaire ("Σαλτιμπάγκοι" σε μετάφραση Χριστόφορου Λιοντάκη).
Η μουσική του Νικόπουλου είναι όμορφη και αναδεικνύει εύστοχα το ύφος του ποιητικού λόγου. Ο συνθέτης είναι εμφανώς επηρεασμένος από τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, πράγμα που ενισχύεται και από την παρουσία του Κώστα Θωμαΐδη στην ερμηνεία των τραγουδιών. Πρόκειται για εξαιρετική ερμηνεία, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά στην τελική εικόνα αυτών των τραγουδιών. Στα φωνητικά συμμετέχει και ο ίδιος ο συνθέτης, καθώς και η Παιδική Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης μια πολύ όμορφη οργανική γέφυρα με σόλο φλάουτο που ενώνει τα δύο μέρη του έργου.
(C) ENM 1987 | LP | mp3 @320 | Εξώφυλλα

2 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Θαυμάσιο.Χίλια ευχαριστώ.

Ααβας είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε