Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Σταύρος Κουγιουμτζής: Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων (1998)

Δύο πράγματα πρέπει να έχουμε κατά νου προσεγγίζοντας τη φιλόδοξη εργασία του Σταύρου Κουγιουμτζή με τον τίτλο "Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων"
Πρώτα ότι ο σημαντικός συνθέτης διέθετε τον κατάλληλο οπλισμό από τις επαρκείς μουσικές του σπουδές, οπότε γνώριζε άριστα τα μεγάλα επιτεύγματα των λόγιων συνθετών της Δύσης και μάλιστα του πατριάρχη της δυτικής μουσικής Johann Sebastian Bach. 
Διέθετε επίσης ένα ισχυρό θρησκευτικό συναίσθημα που τον καθοδηγούσε σταθερά προς τις πηγές της θρησκευτικής μουσικής, κυρίως μέσα από τις βυζαντινές της καταβολές. Αυτό άλλωστε είναι ολοφάνερο μέσα από τα κοσμαγάπητα λαϊκά τραγούδια του που πατούσαν σε τέτοιους δρόμους, αμεσότερα μάλιστα μέσα από τα τραγούδια του κύκλου "Ηλιοσκόπιο" (1973) σε ποίηση Γιώργου Θέμελη. 
Η κύρια όμως καθαρά θρησκευτική του σύνθεση με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας είναι οι συγκινητικοί "Ύμνοι Άγγελων σε ρυθμούς ανθρώπων", μια σύνθεση που ήρθε μετά από μακροχρόνια ηθελημένη αποχή του συνθέτη από τα μουσικά πράγματα. Το έργο βασίστηκε σε κλασικά εκκλησιαστικά κείμενα, γνωστά κι αγαπημένα σε όλους, πάνω στα οποία αποτόλμησε να βάλει τη δική του μουσική πινελιά, για να αναμετρηθεί έτσι με τους μεγάλους βυζαντινούς υμνωδούς, αλλά και με τους σκαπανείς της δυτικής μουσικής παράδοσης. Το αποτέλεσμα - νομίζω - τον δικαίωσε πέρα ως πέρα. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, το έργο πια έχει δικαιωθεί από το χρόνο και είναι ήδη κλασικό, έστω κι αν είναι τόσο κοντινό στην εποχή μας. 
Η πρώτη του παρουσίαση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του 1997, όταν και ηχογραφήθηκε γι' αυτήν την έκδοση. Ο συνθέτης είχε στη διάθεσή του σπουδαίους συνεργάτες. Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει εκκλησιαστικά αποσπάσματα. Τραγουδά η Χορωδία Fons Musicalis κι ερμηνεύει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Τα σολιστικά μέρη αποδίδουν με εμφανή κατανυκτική διάθεση ο Γιώργος Νταλάρας και η Αιμιλία Κουγιουμτζή.

(c) MINOS-EMI, 1998 | Remastered επανέκδοση: 2010Δεν υπάρχουν σχόλια: