Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Μιχάλης Τρανουδάκης: Σύννεφο, σύννεφο πού πας (1983)

Ο τραγουδοποιός Μιχάλης Τρανουδάκης εμφανίστηκε ξαφνικά στα μουσικά μας πράγματα, στα 1979, αμέσως μετά τη βράβευση με Νόμπελ του Οδυσσέα Ελύτη, στον οποίο ήταν αφιερωμένος αποκλειστικά εκείνος ο πρώτος του δίσκος ("Ποδηλάτισσα"), κι εξαφανίστηκε εξίσου ξαφνικά στα μέσα της δεκαετίας του '80 μετά το δίσκο "Η μυθολογία του Σαββάτου". Στο ενδιάμεσο μας έδωσε μία ακόμη ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο "Σύννεφο σύννεφο πού πας;"
Κοινό γνώρισμα και των τριών αυτών εργασιών του ήταν η συνδρομή του ποιητικού λόγου, στον οποίο βασίστηκαν τα όμορφα τραγούδια του.
Από μουσικής πλευράς ο δίσκος "Σύννεφο σύννεφο πού πας;" μοιάζει με φυσική συνέχεια της "Ποδηλάτισσας". Παρόμοιες απλές και πηγαίες μελωδίες ενορχηστρωμένες με χαμηλόφωνα ακουστικά όργανα (κιθάρα, μαντολίνο, ακορντεόν, λαούτο, φλάουτο, πιάνο). Έχουν μελοποιηθεί δύο ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη ("Η τελετή", "Το σπίτι το ακατοίκητο" από τον κύκλο "Τα Ρω του Έρωτα"), ένα του Κωστή Παλαμά ("Η νεράιδα"), ένα του Νίκου Καββαδία ("Νανούρισμα για μωρά και για γέρους"), δύο "Νανουρίσματα" του Ναζίμ Χικμέτ σε ελληνική απόδοση του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και άλλα πέντε του ίδιου του συνθέτη. Μερικά απ' αυτά ακούστηκαν λίγο στον καιρό τους, αν και ξεχάστηκαν γρήγορα. Ξεχωρίζουν τα ωραιότατα "Απ' την Κρήτη ως τη Θράκη", "Μέρα που βρέχει", "Στου φεγγαριού τ' αλώνια", όλα σε στίχους του συνθέτη. Και τα υπόλοιπα πάντως είναι ωραία τραγούδια. Το "Νανούρισμα" του Νίκου Καββαδία το είχαμε γνωρίσει λίγα χρόνια νωρίτερα στην όμορφη μελοποίηση της Μαρίζας Κωχ, ενώ το δεύτερο "Νανούρισμα" του Ναζίμ Χικμέτ είχε ακουστεί στους Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας το 1981 με τη μουσική και τη φωνή της Ηδύλης Τσαλίκη.
Όλα τα τραγούδια ερμηνεύει υπέροχα η Σοφία Μιχαηλίδου, μια εξαιρετική τραγουδίστρια, που ποτέ δεν κατάφερε να ξεφύγει από την αφάνεια και συνεχίζει να παλεύει διακριτικά στο χώρο. Έχει συμμετάσχει κατά καιρούς σε δίσκους του Μίκη Θεοδωράκη, του Θωμά Μπακαλάκου, του Γιώργου Σταυριανού, του Μιχάλη Τερζή, του Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων.
Στην εκτέλεση των τραγουδιών παίρνουν μέρος μερικοί αξιολογότατοι μουσικοί:
Αρετή Κυπραίου (κλασική κιθάρα, λαούτο), Νίκος Γράψας (σάζι, μαντολίνο, μπουζούκι, κιθάρα), Δημήτρης Λέκκας (φλάουτο), Κώστας Καβάκος (βιολί), Νίκος Τουλιάτος (τύμπανα, τουμπελέκι, ντέφι), Θανάσης Κατερινάκης (κλαρίνο), Μιχάλης Τρανουδάκης (ακορντεόν, πιάνο).
(c) LP | Δισκογραφικός Συνεταιρισμός Καλλιτεχνών | 1983 | mp3 @320 | Εξώφυλλα

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: