Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Σταύρος Κουγιουμτζής: Μικραίνει ο κόσμος (1982)

Η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά του Σταύρου Κουγιουμτζή στη Lyra είχε τίτλο "Μικραίνει ο κόσμος" και κυκλοφόρησε το 1982, τρία χρόνια μετά το "Όταν σε περιμένω" με τη Βίκυ Μοσχολιού. 
Είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου δίσκους του συνθέτη. Και είναι ένας δίσκος πολύ διαφορετικός απ' όλους τους προηγούμενούς του. Το λαϊκό ύφος υποχωρεί φανερά μπροστά σε μια γραφή πολύ πιο χαμηλόφωνη και λυρική με θαυμάσιες μελωδίες και υποβλητική ενορχήστρωση, όπου το βιολί, το ακορντεόν και η φυσαρμόνικα αποκτούν έναν πολύ ισχυρότερο ρόλο μέσα στο σώμα της ορχήστρας. 
Αλλά η σημαντικότερη καινοτομία του δίσκου εντοπίζεται στον τομέα του στίχου, αφού εδώ ο συνθέτης για πρώτη φορά επιλέγει εξολοκλήρου να μας δώσει μελοποιημένα ποιήματα, κυρίως του Ντίνου Χριστιανόπουλου, προσωπικού του φίλου και εμβληματικής μορφής στα πνευματικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Έχουμε επίσης ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη ("Λυπούμαι"), του Μίλτου Σαχτούρη ("Ο ναύτης"), του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ("Εικόνα αχειροποίητη"), του Τάσου Κόρφη ("Μικραίνει ο κόσμος") και του Κώστα Ριτσώνη ("Τι σημαίνει αγάπη", "Κάτι παιδιά")
Σε μερικά απ' αυτά τα πανέμορφα τραγούδια η μελωδική φλέβα του συνθέτη έχει κάνει θαύματα και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό. Θα ξεχώριζα κυρίως τα τραγούδια: "Μικραίνει ο κόσμος", "Τι σημαίνει αγάπη", "Το τρανζιστοράκι", "Με γέλασες, με γέρασες", "Εικόνα αχειροποίητη" και "Ο ναύτης". Ειδικά το τελευταίο μας δίνει την ευκαιρία να συγκρίνουμε τη μελοποιητική ικανότητα του Κουγιουμτζή με την αντίστοιχη ενός Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος είχε μελοποιήσει το ίδιο ποίημα πολύ παλιότερα. Και χωρίς να κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ιερόσυλοι, θα έλεγα ότι η μελοποίηση του Κουγιουμτζή είναι ανώτερη, γιατί έφερε το δύστροπο από άποψη προσωδίας ποίημα στα δικά του μέτρα με μια καλοφτιαγμένη μελωδία που ρέει αβίαστα και φυσικά. 
Βασική ερμηνεύτρια του δίσκου είναι η εξαιρετική Αιμιλία Κουγιουμτζή και μαζί της ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Γιάννης Κούτρας, ο Γιάννης Μπογδάνος και ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος. Η ωραία ζωγραφιά του εξωφύλλου είναι του Γιώργου Σταθόπουλου.


(c) CD | LYRA | 1982

Δεν υπάρχουν σχόλια: