Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Τερψιχόρη Παπαστεφάνου: Αδούλωτοι (1975)

Τέσσερις πολύ ενδιαφέροντες δίσκους με δικά της τραγούδια μας έδωσε η αξιόλογη συνθέτρια και διευθύντρια της σπουδαίας Χορωδίας Τρικάλων Τερψιχόρη Παπαστεφάνου μέσα στη δεκαετία του '70, αρχής γενομένης με τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" (1971) και ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο με το "Πόλεμος και ειρήνη" (1979). 
Παρόλο που η πιο γνωστή δουλειά της ήταν η μεταγραφή για χορωδία των μεγάλων συνθέσεων του Μίκη Θεοδωράκη, οι παραπάνω κύκλοι τραγουδιών ανέδειξαν τη δημιουργική πλευρά της, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μας πρόσφερε μερικά υπέροχα τραγούδια βασισμένα εν πολλοίς σε κείμενα μεγάλων ποιητών (Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος κλπ.), όπως το μοναδικής ομορφιάς λυρικό αριστούργημα "Τ' όνομά σου".
Ένας απ' αυτούς τους δίσκους, οι "Αδούλωτοι", κυκλοφόρησε το 1975 από την Olympic (θυγατρική της Philips). Περιέχει 10 τραγούδια κι ένα ορχηστρικό βασισμένα σε στίχους της Έλλης Παπαδημητρίου, εκτός από ένα ("Το πέρασμά σου") που είναι του Κώστα Βάρναλη. Είναι μια σειρά ποιητικά κείμενα, τα οποία διακρίνονται για την αγωνιστική τους διάθεση (όπως απαιτούσε το κλίμα της εποχής), αλλά και μια έντονη κατάφαση προς την αξία και την ομορφιά της ζωής.
Η μουσική είναι επιδέξια προσαρμοσμένη στο ύφος των στίχων. Στιγμές στιγμές αποκτά μια θεοδωρακική απόχρωση, πολύ κοντά - θα έλεγα - στο ύφος του κύκλου "Νύχτα θανάτου". Είναι μια μουσική πλημμυρισμένη από τα χρώματα και την κίνηση της θάλασσας και της φύσης γενικότερα. Κυριαρχούν οι γοργοί και ζωηροί ρυθμοί. Κι όλα καταλήγουν σε μια οργιαστική κορύφωση στο ακροτελεύτιο οργανικό κομμάτι με τον εύγλωττο τίτλο "Πανηγύρι".
Τα τραγούδια ερμηνεύει με το γνωστό εκφραστικό και στιβαρό φωνητικό του μέταλλο ο Αντώνης Καλογιάννης συνοδευόμενος βέβαια από τη Χορωδία Τρικάλων.
(c) LP | Olympic | 1975 | mp3 | Πλήρη εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: