Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ηλίας Ανδριόπουλος: Εικόνες (1978)

Δυο χρόνια μετά τον "Κύκλο Σεφέρη" (1976), τον παρθενικό του δίσκο, ο Ηλίας Ανδριόπουλος ηχογραφεί τη δεύτερη συνθετική του εργασία με τίτλο "Εικόνες".
Ο δίσκος, παρόλο που πέρασε μάλλον απαρατήρητος, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. 
Πρώτα πρώτα γιατί εδώ ο συνθέτης δοκιμάζει να μας δώσει καθαρές τις πρώτες του μελωδίες, δίχως στίχους, προκειμένου να ντύσει τις εικόνες ενός ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του Μανώλη Μαυρομάτη για τα παραδοσιακά ελληνικά σπίτια, βασιζόμενος είτε σε προϋπάρχον υλικό, είτε σε νέες οργανικές συνθέσεις με κύριο χαρακτηριστικό τους έντονους χρωματισμούς που παραπέμπουν στο φωτεινό ελληνικό τοπίο, πράγμα που υποδηλώνεται εύγλωττα και από τους τίτλους (Σαντορίνη, Μάνη, Κεφαλονιά, Ήπειρος, Μονεμβασιά, Ολυμπία, Λαντζόι, Πήλιο).
Όμως υπάρχει και η δεύτερη πλευρά του δίσκου που περιλαμβάνει μαζί με τα οργανικά και κάποια κανονικά τραγούδια, ανάμεσα στα οποία έχουμε σε πρώτη εκτέλεση το υπέροχο "Τραγούδι του Αιγαίου" (ή "Ο έρωτας") σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη με τη φωνή της Γεωργίας Βέρδη, έξι ολόκληρα χρόνια πριν γίνει μεγάλη επιτυχία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη!
Επίσης ο Νίκος Δημητράτος ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση τα τραγούδια "Ξένες αγκαλιές" και "Φεύγεις μετανάστης" που τα γνωρίσαμε καλύτερα τον επόμενο χρόνο με τα "Γράμματα στον Μακρυγιάννη"


(c) LP | DELTA | 1978 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: