Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Βαγγέλης Κυρίτσης: Θαλασσοκόποι (1983)

Ο Βαγγέλης Κυρίτσης είχε ένα σύντομο πέρασμα από το ελληνικό τραγούδι μέσα στο 1983, τη χρονιά που συμμετείχε στον πολυσυλλεκτικό δίσκο "14 Νέα Τραγούδια" (από το 8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή) με το μελοποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο", αλλά και τη χρονιά που ηχογράφησε τον μοναδικό ολοκληρωμένο του δίσκο με τίτλο "Θαλασσοκόποι".
Βρισκόμαστε ακόμη στον ισχυρό απόηχο των θαλασσινών ποιημάτων του Νίκου Καββαδία που είχε παρουσιάσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο Θάνος Μικρούτσικος αναταράζοντας πολύ έντονα τα νερά και δίνοντας μια ισχυρή ώθηση για την απεξάρτηση από τη μονομανία του πολιτικού τραγουδιού στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Το 1983 ο Μιχάλης Τερζής μας έδωσε τα δικά του "Τραγούδια της θάλασσας" κι εκεί πάνω βγήκαν και οι "Θαλασσοκόποι" του Βαγγέλη Κυρίτση.
Πρόκειται για έναν κύκλο απλών λαϊκών τραγουδιών που περιγράφουν τη δύσκολη ζωή του εργάτη της θάλασσας, άλλοτε ρεαλιστικά κι άλλοτε με μια διάθεση ρομαντική και συμβολική. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε δυο τραγούδια οι στίχοι προέρχονται από το "Εμβατήριο του Ωκεανού" του Γιάννη Ρίτσου.
Βασικός ερμηνευτής του δίσκου είναι ο σεμνός και συνεπής υπηρέτης του λαϊκού τραγουδιού Γιάννης Θωμόπουλος, ένας άξιος ερμηνευτής με συνεχή παρουσία στο τραγούδι από το 1970 μέχρι και σήμερα, χωρίς ποτέ να καταφέρει να βρεθεί σε πρώτο πλάνο, όπως θα του άξιζε. Μαζί του η Μέμη Σπυράτου, αξιολογότατη αν και επίσης υποτιμημένη ερμηνεύτρια. Συμμετέχει απαγγέλλοντας στίχους ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.(c) LP | LP101 | 1983 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: vostis/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: