Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Ζωγράφος: Στην άδεια την πόλη (1978)

Ο δίσκος "Στην άδεια την πόλη" αποτελεί μία από τις όψιμες δισκογραφικές καταθέσεις του εμβληματικού νεοκυματικού τραγουδιστή Γιώργου Ζωγράφου, ο οποίος, μετά από δεκάχρονη παραγωγικότατη θητεία στη Lyra, περί τα μέσα της 10ετίας του '70 μεταπήδησε στη Minos, όπου διέγραψε έναν μικρότερο, αλλά ενδιαφέροντα κύκλο.
Με τον Μίκη Θεοδωράκη στην εταιρία αυτή ηχογράφησε το κύκλο τραγουδιών "Γράμματα από τη Γερμανία" (1975) και την επόμενη χρονιά το δίσκο "Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο" του Μιχάλη Τερζή σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Κωστή Παλαμά, ενώ παράλληλα ήταν ο βασικός ερμηνευτής στο δίσκο του Τάκη Παναγόπουλου "Το ίδιο το βιολί".
Αυτοί οι δύο συνθέτες, ο Τάκης Παναγόπουλος και ο Μιχάλης Τερζής, έγραψαν τα περισσότερα τραγούδια αυτού εδώ του προσωπικού δίσκου του Γιώργου Ζωγράφου. Η 1η πλευρά καλύπτεται από 6 τραγούδια του παλαίμαχου ερασιτέχνη συνθέτη Τάκη Παναγόπουλου. Ξεχωρίζουν τα ευαίσθητα "Πού 'ναι η αγάπη" και "Η πληγή" που ταιριάζουν απόλυτα στην ερμηνευτική ιδιοσυγκρασία του τραγουδιστή.
Στη 2η πλευρά του ο δίσκος περιλαμβάνει επτά τραγούδια, από τα οποία τα τέσσερα αποτελούν συνθέσεις του Μιχάλη Τερζή. Το τραγούδι "Μια θλίψη" είναι σε ποίηση Φώτη Αγγουλέ, το "Όταν" σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού (από τη συλλογή "Κατά Σαδδουκαίων"), ενώ το "Γεια σας τριαντάφυλλα" σε ποίηση Κωστή Παλαμά προέρχεται από τον δίσκο "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο", όπου το τραγούδησε η Άννα Βίσση, αν και πρόκειται για προσωπικό δίσκο του Ζωγράφου! 
Ο δίσκος συμπληρώνεται με δύο τραγούδια του ξεχασμένου συνθέτη Δημήτρη Σκαμάγκα κι ένα του Μίκη Θεοδωράκη, το τρυφερότατο "Μαργαρίτα Μαγιοπούλα", σε μία ακόμα από τις αμέτρητες εκτελέσεις του.


(c) LP | Minos | 1978 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: