Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Θανάσης Γκαϊφύλιας: Φύλλο πορείας (1985)

Ο Θανάσης Γκαϊφύλιας αποτελεί εμβληματική μορφή της εκτός κέντρου μουσικής σκηνής, καθώς εδώ και δεκαετίες ήδη έχει επιλέξει τη μόνιμη παραμονή του μακριά από την Αθήνα και με έδρα του την Κομοτηνή δραστηριοποιείται σταθερά στο χώρο του μουσικού πολιτισμού, είτε γράφοντας τραγούδια, είτε δίνοντας συναυλίες, είτε υποστηρίζοντας τη μουσική από άλλες θέσεις (δισκοπωλείο, εκδόσεις κλπ).
Πρωτοεμφανίστηεκ στα όψιμα χρόνια του Νέου Κύματος με τραγούδια κυρίως σε ύφος ροκ, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '70 ηχογράφησε τον σημαντικότερο δίσκο του ("Η ατέλειωτη εκδρομή") συνεργαζόμενος μάλιστα με τον σπουδαίο στιχουργό Μάνο Ελευθερίου.
Ο δίσκος "Φύλλο πορείας" κυκλοφόρησε από την Polygram το 1985 και είναι ο τρίτος προσωπικός του Θανάση Γκαϊφύλια. Ο ίδιος έγραψε τη μουσική και τους περισσότερους στίχους, ενώ ερμηνεύει, όπως πάντα, και τα τραγούδια, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τη σύζυγό του Λία Τσιαμπάζη. Το εναρκτήριο παιγνιώδες τραγούδι μάλιστα αναφέρεται στο πραγματικό βιωματικό γεγονός εκείνης της χρονιάς που ήταν ο γάμος των δύο ερμηνευτών! Το πιο δυνατό όμως τραγούδι του δίσκου είναι η "Κομοτηνή" που περιγράφει τη ζωή στην ακριτική πόλη με πολύ έντονες εικόνες και μια διάχυτη μελαγχολική διάθεση.


(c) LP | PolyGram | 1985 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: