Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Καίτη Αμπάβη: Ομώνυμο (1974)

Η Καίτη Αμπάβη (γενν. 1945) υπήρξε μια πολύ δημοφιλής (και πολύ όμορφη) λαϊκή τραγουδίστρια με αξιόλογη δισκογραφική παρουσία επί μια δεκαετία περίπου, εκεί στα τέλη του '60 και στις αρχές του '70. Μέχρι να βγάλει τον πρώτο προσωπικό της δίσκο, είχε ήδη ένα σημαντικό ρεπερτόριο ηχογραφήσεων στις 45 στροφές με κάμποσες μεγάλες επιτυχίες ερμηνεύοντας τους σπουδαιότερους λαϊκούς συνθέτες της εποχής, όπως ο Γιώργος Μητσάκης ("Αν ζούσαν οι αρχαίοι"), ο Απόστολος Καλδάρας ("Πότε θα νυχτώσει"), ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Κώστας Καπλάνης και πολλοί άλλοι. Η κορυφαία της όμως στιγμή ήταν η συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα, τόσο στη μουσική της ταινίας "Αστραπόγιαννος", όπου ερμήνευσε σπαρακτικά το "Μοιρολόι", όσο και στον κύκλο τραγουδιών "Θάλασσα πικροθάλασσα" (1973).
Κατά το διάστημα 1974-1978 η Καίτη Αμπάβη κατάφερε να ηχογραφήσει τους τρεις όλους κι όλους προσωπικούς της δίσκους. Ο πρώτος απ' αυτούς είχε για τίτλο το όνομά της και κυκλοφόρησε από τη Zodiac το 1974 κόντρα στον κατακλυσμιαίο συρμό του πολιτικού τραγουδιού. Περιλαμβάνει δώδεκα καλογραμμένα λαϊκά ή ελαφρολαϊκά τραγούδια που υπογράφουν σημαντικοί συνθέτες, όπως ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Γιώργος Κατσαρός, αλλά και νεότεροι όπως ο Βασίλης Κουμπής, ο Γιάννης Γκούμας και ο Γιώργος Κριμιζάκης που έγραψε το καλύτερο τραγούδι του δίσκου σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου ("Τη δεύτερη φορά").

ΥΓ. Οι επόμενοι δύο προσωπικοί δίσκοι της Καίτης Αμπάβη είχαν τους τίτλους: "Ε, και λοιπόν" (1977), "Εαυτέ μου" (1978). Εκδόθηκαν από την PanVox. 


(c) LP | Zodiac | 1974 | πηγή: tzil./d58

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανάρτησε Και Τους Άλλους 02 Δύο, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Ουτοσώστε Να Δημιουργήσεις Την Ολοκληρωμένη Συλογή Των 03 Τριών Δίσκων Βινυλίου 33 Στροφών LP, Που Δημιούργησε Η Μεγαλειοτάτη: Καίτη Αμπάβη, Την Σεζόν 1974-1978, Αναρτώντας Την Στον Κόσμο.
Έτσι Να Κάνουμε Ολοκληρωμένα Πράγματα Αλλά Και Δουλειές, Μέγα-Αδερφέ Μου.

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε Αντώνη, οι δυο επόμενοι δίσκοι της Αμπάβη είναι εντελώς αδιάφοροι και δεν σκοπεύω να τους παρουσιάσω στον ΔΙΣΚΟΒΟΛΟ. Επειδή όμως τους ζητάς, σου δίνω εδώ τον σύνδεσμο, για να τους κατεβάσεις:
https://mega.nz/#!Q7BkEByJ!EZHclgDP1K9AV0n9VS9f0NLmpelMU9YsX5bCkiR3AnY

Ανώνυμος είπε...

Δεν Το Λέω Για Εμένα, Μέγα-Αδερφέ Μου, Έλεγα Να Τα Έβαζες Άν Επιθυμούσες Φυσικά Για Τον Κόσμο, Γιατί Ξέρω Ό,τι Η Καίτη Αμπάβη Αγαπιέται Από Πολύ Κόσμο, Πάνω Στο Μεγαλείο Του Τραγουδιού Της, Αλλά Αφού Δεν Θέλεις, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Δεν Πειράζει Όπως Θές Εσύ, Μέγα-Αδερφέ Μου.

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, εντάξει μωρέ! Έβαλα πάντως εδώ τον σύνδεσμο, αλλά θα τον περάσω και μέσα στην παρουσίαση για όποιον ενδιαφέρεται. Νάσαι καλά!