Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Βίκυ Μοσχολιού: Πορτρέτα (1977)

Η Βίκυ Μοσχολιού ευτύχησε να συμπορευτεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και μάλιστα στη απόλυτη ακμή του καθενός για μια θριαμβευτική δεκαπενταετία (1964-1979). Θυμίζω τους πιο σημαντικούς: Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Άκης Πάνου, Γιάννης Σπανός. Αλλά και Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Μίμης Πλέσσας. Γιώργος Χατζηνάσιος και Σταύρος Κουγιουμτζής! Με μια εντυπωσιακή εξαίρεση, τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος - πάντως - επανειλημμένα είχε εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια γι' αυτήν χαρακτηρίζοντας μάλιστα το χρώμα της φωνής της ως βιολοντσέλο! 
Στο διάστημα 1971-1973 η Βίκυ Μοσχολιού είχε μεταπηδήσει από την Columbia (EMI), όπου είχε ήδη δημιουργήσει το "μύθο" της, στην αντίπαλη εταιρία Philips, ταυτόχρονα με τη μετακίνηση στην ίδια εταιρία και του Δήμου Μούτση. Και οι δυο θα παραμείνουν εκεί για τρία χρόνια και θα έχουν στενότατη συνεργασία. Η Μοσχολιού θα είναι η βασική ή μοναδική ερμηνεύτρια στους δύο από τους τρεις δίσκους που θα κάνει εκεί ο συνθέτης, στον "Συνοικισμό Α'" (1972) και στις "Στροφές" (1973). Παράλληλα βέβαια θα ερμηνεύσει και τραγούδια πολλών άλλων δημιουργών που ανήκαν τότε στις τάξεις της συγκεκριμένης εταιρίας. Συμμετείχε στο δίσκο "Ιερά Οδός" (1971) του Άγγελου Σέμπου, ενώ με τον Γιώργο Ζαμπέτα έκανε το δίσκο "Περιπέτειες" (1972). Ηχογράφησε επίσης και αρκετά τραγούδια του Άκη Πάνου σε δίσκους 45 στροφών.
Ο δίσκος "Πορτρέτα" ανήκει στην ομώνυμη σειρά αφιερωμάτων της εταιρίας στα σημαντικότερα ονόματα που διέθετε εκείνη την εποχή στο οπλοστάσιό της. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού περιέλαβε τις κυριότερες στιγμές από τη γόνιμη συνεργασία τους και κυκλοφόρησε το 1977, όταν πλέον η τραγουδίστρια, μετά από μια μικρή επιστροφή της στην Columbia, είχε ήδη μετακινηθεί στη Lyra, ακριβώς τη χρονιά που θα κάνει εκεί τον σπουδαιότερο προσωπικό της δίσκο με τίτλο "Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά Γιάννη Σπανό".

Η συλλογή περιλαμβάνει μερικά πολύ όμορφα τραγούδια, που έγιναν τότε και σπουδαίες επιτυχίες. Ανάμεσα σ' αυτά η εξαιρετική ελληνική απόδοση του τραγουδιού "Μεσόγειος" του Ζορζ Μουστακί με ελληνικούς στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου. Επίσης σε δεύτερη αλλά απολύτως συγκλονιστική εκτέλεση τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου "Την εικόνα σου" και "Θαλασσινή" σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού από τον κύκλο "Τα τραγούδια του νέου πατέρα" (1972). Φυσικά ο Δήμος Μούτσης και ο Γιώργος Ζαμπέτας είναι πάλι παρόντες, ενώ περιλαμβάνονται και δυο τραγούδια του Άγγελου Σέμπου από την "Ιερά Οδό". Πολύ όμορφη συλλογή που δεν εκδόθηκε ποτέ ψηφιακά.

(c) LP | Philips/Olympic | 1977 | πηγή: d58