Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Βασίλης Δημητρίου: Καπνισμένος ουρανός (1985)

Άλλη μια αξιόλογη δουλειά του Βασίλη Δημητρίου για την τηλεόραση και άλλη μία από τις πολυάριθμες συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη.
Ο "Καπνισμένος Ουρανός" ήταν μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές της κρατικής τηλεόρασης και προβλήθηκε το 1985 από την τότε ΕΡΤ2. Βασίστηκε στο ομώνυμο σπουδαίο βιβλίο του συγγραφέα Κώστα Κοτζιά (αδελφού του επίσης συγγραφέα Αλέξανδρου Κοτζιά). Το σενάριο και τους στίχους έγραψε ο Βαγγέλης Γκούφας, ενώ συμμετείχε ένα επιτελείο σημαντικών ηθοποιών: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μάρθα Βούρτση, Γιάννης Μόρτζος, Γιώργος Μοσχίδης, Βασίλης Ανδρεόπουλος και πολλοί άλλοι.
Η πλοκή και τα πρόσωπα του συγκεκριμένου έργου οδήγησαν τον καλό συνθέτη να γράψει μια σειρά όμορφα τραγούδια λαϊκού ύφους, που τα ερμηνεύουν εκφραστικά δύο αξιόλογοι ερμηνευτές που ποτέ δεν ανήκαν στους ιδιαίτερα προβεβλημένους του χώρου: ο Νίκος Δημητράτος και η Βάσια Ζήλου. Ξεχωρίζει η εξαιρετική οργανική μελωδία του ομώνυμου κομματιού που στην τραγουδιστική της εκδοχή έχει τον τίτλο "Πέφτει απόψε βροχή". Το τραγούδι αυτό έγινε πιο γνωστό αργότερα σε μια δεύτερη εκτέλεσή του από την Κατερίνα Κούκα στο δίσκο "Τα όνειρα μαλώνουν" (2000).
Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Α. Ψωμιάδης (πιάνο), Γιάννης Ιωάννου (ακορντεόν), Κώστας Γρηγορέας (κιθάρα), Μπάμπης Μαλίδης (κιθάρα, μπαγλαμά) και Θανάσης Αραπίδης (κλαρινέτο)

(c) LP | ΔΣΚ | 1985 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: Δημ.Δημ./d58

1 σχόλιο:

Klant είπε...

Τί όμορφος δίσκος....Τον ξανάκουσα μετά από πολλα χρόνια. Ευχαριστώ πολύ!!!!