Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Γιάννης Ζουγανέλης: Ατρείδες (1980)

Το 1980 από τη Minos κυκλοφόρησε ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων δίσκος με μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη για την παράσταση "Ατρείδες" που ανέβηκε τον Σεπτέμβρη του 1979 από το "Θέατρο Έρευνας" σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ποταμίτη.
Επρόκειτο για ένα κείμενο του Κ.Χ. Μύρη βασισμένο στον Μυκηναϊκό μυθολογικό κύκλο και ειδικότερα στο μύθο των Ατρειδών σε μια μορφή διακειμενική με υλικό αντλημένο από τα σωζόμενα κείμενα των τριών τραγικών ποιητών που έχουν κοινή αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα, χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από την τριλογία "Ορέστεια" του Αισχύλου, από την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, από τις δυο "Ιφιγένειες" και τον "Ορέστη" του Ευριπίδη. 
Το έργο ήταν διαρθρωμένο από πεζά μέρη (επεισόδια) και εμβόλιμα χορικά, τα οποία μελοποίησε ο συνθέτης και ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκείνη την εποχή έψαχνε ακόμη τον προσανατολισμό του έχοντας ήδη καταθέσει τέσσερις προσωπικούς δίσκους ("Της εξορίας", "Τα αγροτικά", "Βασίλης Παπακωνσταντίνου", "Αρμενία"), αλλά και κάποιες ηχηρές συμμετοχές ("Τραγούδια του δρόμου", "Ο Σταυρός του Νότου").
Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη παράσταση μεταδόθηκε και από τη σειρά της ΕΡΤ "Το Θέατρο της Δευτέρας" και διανεμήθηκε σε μορφή dvd από το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.

(c) LP | Minos | 1980 | πηγή: d58