Η Ισμήνη Κάρτερ Χρυσοχόου, σύζυγος του δημοσιογράφου Γιώργου Κάρτερ, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου φοίτησε στο Κρατικό Ωδείο αποφοιτώντας με άριστα, ενώ στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Βιέννη με δάσκαλο τον σπουδαίο παιδαγωγό Ερνστ Μόραβετς. Το πρώτο της ρεσιτάλ περιλάμβανε ερμηνεία του κοντσέρτου για βιολί του Μπραμς, για να ακολουθήσει μια αξιόλογη διεθνής καριέρα με θετικότατες κριτικές, πριν αποφασίσει να εγκατασταθεί οριστικά στην Αθήνα περιοριζόμενη σε ρόλο βιολονίστα σε διάφορες ελληνικές ορχήστρες (θυμίζει - τηρουμένων των αναλογιών - την περίπτωση του μεγάλου Νίκου Σκαλκώτα).
Ο σπάνιος δίσκος που σας παρουσιάζω καταγράφει ανάγλυφα την τέχνη της Ισμήνης Κάρτερ Χρυσοχόου και περιλαμβάνει βιολιστικές συνθέσεις μερικών κορυφαίων δημιουργών του ευρωπαϊκού ρομαντισμού, όπως ο Μπραμς, ο Παγκανίνι, ο Μουσόργκσκι, αλλά και των Μότσαρτ και Ντεμπισί. Τη συνοδεύει ο πιανίστας Τώνης Γεωργίου.
(C) MINOS | LP | 1987
υγ. Ευχαριστώ θερμά το φίλο μου Γιώργο για το υποδειγματικό rip αυτού του σπανιότατου βινυλίου
1 σχόλιο:
Θελω να παρατηρήσω ότι στην Ελλάδα, παράλληλα με το σπουδαίο παιδαγωγικό της έργο ως καθηγήτρια βιολιού, συνέχισε την σολιστική της καριέρα για πολλά χρόνια, συμπράττοντας ως σολίστ με όλες τις μεγάλες ελληνικές ορχήστρες (όπως στο Ηρώδειο με την ΚΟΑ όπου ερμήνευσε το κοντσέρτο για βιολί του Bruch), καθώς επίσης δίνοντας ρεσιτάλ κσι συμμετέχοντας σε συναυλίες μουσικής δωματίου, στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Δεν υπήρξε ποτέ μέλος των ορχηστρών στην Ελλάδα. Ιδρυσε κσι υπηρξε το πρώτο βιολι του Κουαρτέτου του Δήμου Αθηναίων οπως ήταν πριν κσι το πρωτο βιολι του Κουαρτέτου της Μουσικης Ακαδημίας της Βιέννης Στα χρόνια που έζησε και σπούδασε στην Βιέννη, όντως έδωσε πολλά ρεσιτάλ κσι εμφανίσθηκε ως σολίστ σε συναυλίες με σημαντικές ορχήστρες τόσο στη Βιέννη όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων στο Baden με την συμφωνική ορχήστρα του Baden όπου ερμήνευσε το κοντσέρτο για βιολί του Brahms. Αξίζει να αναφερθεί και η σημαντική εμφάνισή της ως σολίστ στην αίθουσα Musikverein στη Βιέννη.
Ευχαριστώ
Γιάννης Μιζαντζίογλου
Δημοσίευση σχολίου