Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Νίκος Εγγονόπουλος: Η Υδρα των πουλιών (2010)

Socos, Δημήτρης Πουλικάκος
Η ΥΔΡΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Ποίηση: Νίκος Εγγονόπουλος
CD | PUZZLEMUSIK | 2010

Ιδού ένας απολύτως ιδιαίτερος και άκρως ενδιαφέρων δίσκος από το χώρο της ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής. Και μάλιστα ένας δίσκος μελοποιημένης ποίησης. Όχι τυπικής και συμβατικής ποίησης, αλλά ποίησης υπερρεαλιστικής από έναν πρωτομάστορα αυτής της σχολής εν Ελλάδι, τον Νίκο Εγγονόπουλο (1910-1985), εκατό ακριβώς χρόνια από τη γέννησή του.
Ο δίσκος έχει τον αρκούντως ποιητικό τίτλο "Η Ύδρα των Πουλιών" και κυκλοφόρησε από την ανεξάρτητη εταιρία Pazzlemusik. Τη μουσική υπογράφει ο Socos, μια αινιγματική μορφή της σύγχρονης μουσικής σκηνής: μουσικός, συνθέτης και κιθαρίστας με προχωρημένα καλλιτεχνικά γούστα που μόνον τύποις εντάσσεται στο χώρο του ροκ, ενώ ουσιαστικά διασπά τα τυπικά πλαίσια του συγκεκριμένου χώρου κι απλώνεται σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης μουσικής έκφρασης. Στο συγκεκριμένο δίσκο θα χαρακτήριζα εντελώς αδόκιμα ίσως και αυθαίρετα τη μουσική του ως ένα είδος λόγιου hip hop. Ο Socos είναι επικεφαλής του σχήματος The Live Project Band, που πρωτοεμφανίστηκε δισκογραφικά το 2007 με το δίσκο "Kafka", ενώ με την αμέσως επόμενη δουλειά του, "Sub Breath, Outer Speech", έχουμε την πρώτη συνεργασία του με τον γερόλυκο του ελληνικού ροκ Δημήτρη Πουλικάκο.
Ο Δημήτρης Πουλικάκος λοιπόν είναι ο αποκλειστικός ερμηνευτής - ψιθυριστής του νέου δίσκου του Socos. Η ερμηνεία του είναι πέραν κριτικής, γιατί δε βρίσκω ανάλογα σημεία αναφοράς. Νομίζω ότι πετυχαίνει με υποβλητικό τρόπο μιαν απολύτως επιβλητική προσέγγιση στον δύσκολο ποιητικό λόγο του Εγγονόπουλου. Κι αυτό αξίζει να σημειωθεί, για να φανεί η ιδιαίτερη αξία αυτού του δίσκου. Ενός δίσκου, πάντως, που στο σύνολό του - κι εννοώ κυρίως το εικαστικό του μέρος βασισμένο σε ζωγραφικούς πίνακες του ποιητή - αποτελεί μια εξαιρετική έκδοση που σπάνια βλέπουμε στις μέρες μας.


Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρεις για την έκδοση, σας παραπέμπω σε ένα πολύ αναλυτικό κριτικό σημείωμα του Θάνου Μαντζάνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αυγή". Δείτε τον σχετικό ιστότοπο εδώ:
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.ac ... eID=538425

Δεν υπάρχουν σχόλια: