Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σάκης Μπουλάς ερμηνεύει Καβάφη

Ο πρόωρα χαμένος και ιδιαίτερα προικισμένος καλλιτέχνης Σάκης Μπουλάς (1954-2014) λόγω της μεγάλης δημοφιλίας του ως ηθοποιός της μικρής οθόνης θεωρώ ότι αδικείται από το μονοδιάστατη υπερπροβολή αυτής της ιδιότητάς του, καθώς υπήρξε ένας πολύ αξιόλογος τραγουδιστής με σοβαρή δισκογραφική παρουσία και μάλιστα μακράς διαρκείας. 
Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '70 είχε αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο τραγούδι με δύο σημαντικές συνεργασίες: Το 1976 συμμετείχε στο δίσκο "Καντάτα για τη Μακρόνησο" του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και το 1977 στους "Αχαρνής" του Διονύση Σαββόπουλου. 
Η συνεργασία του μάλιστα με τον Θάνο Μικρούτσικο συνεχίστηκε και τα κατοπινά χρόνια, καθώς το 1983 συμμετείχε στο τραγούδι-ποταμό "Ιχνογραφία" μαζί με τον Γιώργο Μεράντζα και ταυτόχρονα στον κύκλο τραγουδιών "Ο Γέρος της Αλεξάνδρειας" πάνω σε ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Στον κύκλο αυτόν, που είχε για βασικούς ερμηνευτές τον Γιώργο Μεράντζα και τον Κώστα Θωμαΐδη, ο Σάκης Μπουλάς ερμήνευσε με συγκινητική εκφραστική εσωτερικότητα σε μορφή θεατρικής απαγγελίας καβαφικούς στίχους ("80 χρόνια αργότερα") με αυτοσχεδιαστική μουσική υπόκρουση πνευστών.
Ακούστε το:


Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ελένη Καραΐνδρου: Μουσική για τη Μήδεια του Ευριπίδη (2014)


Η διάσημη Ελληνίδα συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου συνεχίζει την πολυσήμαντη μουσική της προσφορά, έστω και χωρίς τον μεγάλο της συνοδοιπόρο Θόδωρο Αγγελόπουλο, πλάι στον οποίο οικοδόμησε αυτή την υπέροχη παρακαταθήκη των κινηματογραφικών της συνθέσεων. 
Έτσι κι αλλιώς με το θέατρο ξεκίνησε και μοιάζει απολύτως φυσιολογική η επιστροφή της σ' αυτό. Εδώ και δεκαετίες άλλωστε συνεργάζεται στενά με τον σκηνοθέτη και σύζυγό της Αντώνη Αντύπα επενδύοντας μουσικά κάθε νέα παράσταση του θεάτρου του.
Η "Μήδεια" του Ευριπίδη*, σκηνοθετημένη πάντα από τον Αντώνη Αντύπα, παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2011 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και στο Ηρώδειο στις αρχές του Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση στηρίχθηκε στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Στους κεντρικούς ρόλους οι: Αμαλία Μουτούση ως Μήδεια, Χρήστος Λούλης ως Ιάσων και Άρης Λεμπεσόπουλος ως Κρέων. Τον γυναικείο χορό αποτελούν τα μέλη του θιάσου υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Η ίδια η Ελένη Καραΐνδρου δανείζει τη φωνή της σε κάποια σόλο φωνητικά μέρη. Τη λιτή, απολύτως τελετουργική μουσική υπόκρουση αποδίδουν σπουδαίοι οργανικοί σολίστες, μεταξύ των οποίων ο Σωκράτης Σινόπουλος στην πολίτικη λύρα και το λαούτο, ο Νίκος Γκίνος στο κλαρινέτο, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης στο σαντούρι και άλλοι. 
Μια καθαρή μουσική γλώσσα ποτισμένη από τα αυθεντικά νάματα της ελληνικής παράδοσης. Άλλη μια υψηλής αισθητικής στάθμης έκδοση της γερμανικής εταιρίας ECM.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ο Δημήτρης Λάγιος ερμηνεύει Ρήγα Φεραίο (1975)

Υπάρχει η εντύπωση μεταξύ τους φιλόμουσων ότι η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του πρόωρα χαμένου συνθέτη Δημήτρη Λάγιου (1952-1991) καταγράφεται το 1982 με τον "Ήλιο τον Ηλιάτορα" πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. 
Η αλήθεια όμως είναι ότι αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1975, ο νεαρός τότε συνθέτης βρέθηκε στο studio για μια παντελώς άγνωστη ηχογράφηση ανεξάρτητης παραγωγής με τίτλο "Τέσσερα Επαναστατικά Τραγούδια του Ρήγα Φεραίου"! Ο δίσκος κυκλοφόρησε εκτός εμπορίου σε 1000 μόλις αντίτυπα κι όπως ήταν φυσικό, γρήγορα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο και ξεχάστηκε εντελώς. 
Η μουσική ανασύνθεση ανήκει στον ιστοριοδίφη και μουσικό ερευνητή Γεώργιο Γ. Λαδά, ο οποίος μάλιστα προλογίζει καθένα από τα μελοποιημένα ποιήματα. 
Τα τέσσερα μέρη του έργου είναι: "Θούριος", "Ύμνος πατριωτικός", "Επαναστατικό Τραγούδι, "Ω παιδιά μου ορφανά μου"
Ο Δημήτρης Λάγιος έκανε την ενορχήστρωση, διηύθυνε την ορχήστρα και τραγούδησε. Η μουσική έχει εμβατηριακό χαρακτήρα, όπως επιβάλλει άλλωστε και το ειδικό περιεχόμενο των επαναστατικών ποιημάτων του Ρήγα.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Μάνου Λοΐζου: Μας γέλασες παλιοζωή

Ιδού ένα ακόμη άγνωστο τραγούδι και μια άγνωστη συνεργασία-έκπληξη του Μάνου Λοΐζου! Τίτλος του: "Μας γέλασες παλιοζωή". Οι στίχοι ανήκουν στη μεγάλη Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Το τραγούδι ακούγεται στην ταινία "Μπετόβεν και μπουζούκι" του Ορέστη Λάσκου, παραγωγής 1965. Το ερμηνεύει η Κλειώ Δενάρδου! Ένα υπέροχο τραγούδι που δυστυχώς παραμένει ανέκδοτο.
Στην ίδια ταινία πάντως ακούγονται πολλά όμορφα τραγούδια του σπουδαίου τραγουδοποιού, όπως: "Καράβια αλήτες", "Το φεγγάρι έρημο", "Μικρός ο κόσμος γύρω μου" και άλλα. Από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και του ελληνικού τραγουδιού. Μια ανεξάντλητη δεξαμενή που όσο τη σκαλίζεις, τόσο ανακαλύπτεις κρυμμένους θησαυρούς! 
Αν οι εταιρίες ή το υπουργείο πολιτισμού έτρεφαν έστω κι ένα στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στους αυθεντικούς στυλοβάτες του νεότερου πολιτισμού μας, τέτοιοι θησαυροί θα είχαν αξιοποιηθεί δεόντως, θα είχαν καταγραφεί και εκδοθεί με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να είναι προσιτοί στους ακροατές και φιλότεχνους κάθε εποχής, μιας και αποτελούν εθνική κληρονομιά. Χίμαιρες!