Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Ελένη Καραΐνδρου: Μουσική για τη Μήδεια του Ευριπίδη


Η διάσημη Ελληνίδα συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου συνεχίζει την πολυσήμαντη μουσική της προσφορά, έστω και χωρίς τον μεγάλο της συνοδοιπόρο Θόδωρο Αγγελόπουλο, πλάι στον οποίο οικοδόμησε αυτή την υπέροχη παρακαταθήκη των κινηματογραφικών της συνθέσεων. 
Έτσι κι αλλιώς με το θέατρο ξεκίνησε και μοιάζει απολύτως φυσιολογική η επιστροφή της σ' αυτό. Εδώ και δεκαετίες άλλωστε συνεργάζεται στενά με τον σκηνοθέτη και σύζυγό της Αντώνη Αντύπα επενδύοντας μουσικά κάθε νέα παράσταση του θεάτρου του.
Η "Μήδεια" του Ευριπίδη*, σκηνοθετημένη πάντα από τον Αντώνη Αντύπα, παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2011 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και στο Ηρώδειο στις αρχές του Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση στηρίχθηκε στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Στους κεντρικούς ρόλους οι: Αμαλία Μουτούση ως Μήδεια, Χρήστος Λούλης ως Ιάσων και Άρης Λεμπεσόπουλος ως Κρέων. Τον γυναικείο χορό αποτελούν τα μέλη του θιάσου υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Η ίδια η Ελένη Καραΐνδρου δανείζει τη φωνή της σε κάποια σόλο φωνητικά μέρη. Τη λιτή, απολύτως τελετουργική μουσική υπόκρουση αποδίδουν σπουδαίοι οργανικοί σολίστες, μεταξύ των οποίων ο Σωκράτης Σινόπουλος στην πολίτικη λύρα και το λαούτο, ο Νίκος Γκίνος στο κλαρινέτο, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης στο σαντούρι και άλλοι. 
Μια καθαρή μουσική γλώσσα ποτισμένη από τα αυθεντικά νάματα της ελληνικής παράδοσης. Άλλη μια υψηλής αισθητικής στάθμης έκδοση της γερμανικής εταιρίας ECM.* Η "Μήδεια" διδάχθηκε το 431 π.Χ., το έτος έναρξης του Πελοποννησιακού Πολέμου. Απέσπασε μόλις το τρίτο βραβείο ως μέρος τετραλογίας, την οποία συμπλήρωναν οι χαμένες τραγωδίες "Φιλοκτήτης" και"Δίκτυς", καθώς και το σατυρικό δράμα "Θερισταί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: