Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Σωκράτης Βενάρδος, Εθνεγερσία (1973)

ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ (1973)

Μουσική: Σωκράτης Βενάρδος

LP | ΩΔΗ | mp3@320 | Πλήρη Εξώφυλλα
_____________ 

Ο Σωκράτης Βενάρδος (1927-1983) υπήρξε διαπρεπής πρωτοψάλτης και αξιόλογος συνθέτης θρησκευτικών έργων. Στη δισκογραφία έχει καταθέσει μερικές ενδιαφέρουσες συνθέσεις, όπως η "Φάτνη" (1971), ο "Ύμνος της αγάπης" (1977) και το ορατόριο "Κοσμάς ο Αιτωλός" (1980). 
Ανάμεσά τους και το εθνικοπατριωτικό λαϊκό ορατόριο "Εθνεγερσία" (1973). Το έργο παρουσιάστηκε αρχικά σε ζωντανή εκτέλεση στο θέατρο Λυκαβηττού τον Σεπτέμβρη του 1971 συμμετέχοντας στη φαρσοκωμωδία που έστησαν οι δικτάτορες για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στη δισκογραφία πέρασε δύο χρόνια αργότερα μέσω της Ωδής, της δικής του δισκογραφικής εταιρίας. Βασίζεται σε κείμενα του ιστορικού Δημήτρη Φωτιάδη, τα οποία περιγράφουν σε μορφή χρονικού την πορεία του Ελληνισμού από τα χρόνια της Άλωσης ίσαμε τον μεγάλο Σηκωμό του '21. Το κείμενο διανθίζεται με επιλεγμένα αποσπάσματα από το θησαυρό του δημοτικού μας τραγουδιού διαπλεγμένα με ποιητικά κείμενα του Ανδρέα Κάλβου, του Διονυσίου Σολωμού, του Ρήγα και του Άγγελου Σικελιανού.
Ο συνθέτης έγραψε πρωτότυπη μουσική για όλα αυτά τα εμβόλιμα ποιητικά μέρη αντλώντας την έμπνευσή του κυρίως από την ελληνική, αλλά και τη δυτική μουσική παράδοση, σε ύφος μεγαλόπρεπο ή θρηνητικό, ανάλογα με τη θεματική του αφετηρία κάθε φορά. Το έργο αποδίδεται από Συμφωνική Ορχήστρα, αλλά και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων σε μια ενδιαφέρουσα διαλεκτική συνοδοιπορία. Συμμετέχει επίσης και μικτή χορωδία, ενώ στα φωνητικά μέρη έχουμε τη σύμπραξη πολυάριθμων σολίστ, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός μας από το "Άξιον Εστί", ηθοποιός και βαρύτονος, Θόδωρος Δημήτριεφ. Τα αφηγηματικά μέρη αποδίδει η μεγάλη μας ηθοποιός Αλέκα Κατσέλη.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ''1955'' (2005)

Μιχάλης Χριστοδουλίδης
1955
CD | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ | 2005 | mp3 @320 | Εξώφυλλα

___________________


Εδώ και καιρό ήμουν στα ίχνη αυτού του σπάνιου διαμαντιού κι επιτέλους πρόσφατα μπόρεσα να το εξασφαλίσω...
Πρόκειται για έναν "αγωνιστικό" δίσκο του σπουδαίου Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, που εδώ και τρεις δεκαετίες (μετά από λαμπρή σταδιοδρομία στο εξωτερικό) δραστηριοποιείται στη μάνα Ελλάδα σε μόνιμη πια βάση. Ήδη αρκετές δουλειές του έχουν περάσει στην επίσημη ελληνική δισκογραφία. Θυμίζω τις πιο χαρακτηριστικές: "Ες γην εναλίαν Κύπρον" (1992), "Των Αθανάτων" (1994), "Η καρδιά μου πεθυμώντα" (2000). Αρκετά τραγούδια του περιλαμβάνονται σε προσωπικούς δίσκους τραγουδιστών, κυρίως του Γιώργου Νταλάρα. Και φυσικά να τονίσω την αξιολογότατη και βραβευμένη δουλειά του για τον ελληνικό κινηματογράφο ("Αττίλας '74", "Η κάθοδος των 9", "Δυο ήλιοι στον ουρανό").
Ο παρών δίσκος δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ από την επίσημη δισκογραφία. Όσο και να ψάξετε, δε θα βρείτε στοιχεία ή πληροφορίες για τη δουλειά αυτή! Κι εγώ αναγκαστικά έχω περιοριστεί στις λιγοστές πληροφορίες που περιέχονται στο συνημμένο φυλλαδιάκι του δίσκου. Φαίνεται πως κυκλοφόρησε το 2005, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη του Κυπριακού Αγώνα, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου σε περιορισμένα αντίτυπα. Φυσικά ο τίτλος παραπέμπει στη χρονολογία-ορόσημο του αιματηρού κυπριακού απελευθερωτικού Αγώνα (1955-1959) ενάντια στη στυγνή αγγλοκρατία. Ενταγμένοι στις τάξεις της πατριωτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, βρήκαν τραγικό θάνατο αμέτρητοι Κύπριοι αγωνιστές, πολλοί από τους οποίους αναδείχθηκαν σε εθνικούς ήρωες της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού (Αυξεντίου, Καραολής, Παλληκαρίδης κ.ά.). Ο Αγώνας δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα της Ένωσης με την Ελλάδα, αλλά έφερε την ανεξαρτησία του νησιού, παρόλο που η περιπέτεια αυτή είχε (και έχει) δυστυχώς πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της...
Τα τραγούδια στηρίζονται σε λαϊκή ποίηση Κυπρίων αγωνιστών που περιγράφουν την τραγωδία του τόπου τους. Γνωστότερος απ' αυτούς ο Μιχάλης Πασιαρδής, αξιόλογος Κύπριος ποιητής, μόλις δεκαπεντάχρονος την εποχή που ξεκίναγε ο μεγάλος ξεσηκωμός. Τα ποιήματα είναι κυρίως αγωνιστικού χαρακτήρα, αλλά δε λείπουν και οι βαθιά συναισθηματικές και ελεγειακές εξάρσεις. Έτσι δεν είναι δα και δύσκολο να βρεθείτε μπροστά σε μερικές απρόσμενες συγκινησιακές φορτίσεις που ίσως εκβιάσουν κάποιο φευγαλέο δάκρυ στην άκρη του ματιού σας. Ακούστε, ας πούμε, τις πανέμορφες "Ωδές του Νότου". Αλλά και την ωραιότατη μελοποίηση της κυπριακής παραλλαγής του ακριτικού τραγουδιού "Ο Διγενής και ο Χάρος".
Η μουσική ικανότητα του Μιχάλη Χριστοδουλίδη αναδεικνύεται επίσης και μέσα από την εξαιρετική ενορχήστρωση του υλικού του. Όργανα ακουστικά (βιολοντσέλο, βιόλα, κιθάρες, μαντολίνο, φλάουτο κ.ά.) μαζί με το πιάνο, που παίζει ο ίδιος, διαμορφώνουν ένα απολύτως γοητευτικό συνολικό ακρόαμα. Και ταπεινοί, αλλά θαυμάσιοι υπηρέτες αυτού του εκλεκτού υλικού, στάθηκαν οι Κύπριοι ερμηνευτές του. Γνωστότερος απ' αυτούς ο εξαιρετικός Δώρος Δημοσθένους και μαζί του ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης και οι τραγουδιστές Κούλης Θεοδώρου, Άννα Αλεξοπούλου και Παυλίνα Κωνσταντοπούλου. Συμμετέχει επίσης η Χορωδία "Λέανδρος Σιταρός", που διευθύνει η Μάρω Σκορδή. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και στην Αθήνα.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ο Πάνος Τζανετής τραγουδά Γιάννη Σπανό (1967)

Ο Πάνος Τζανετής σε 2 τραγούδια
του Γιάννη Σπανού

Κι αν περπατώ - Στη Φρεατίδα

Βινύλιο 45'' | Polydor | 1967 | mp3 @320 | Πλήρη Εξώφυλλα
________________________________

Ο Πάνος Τζανετής, που χάθηκε πριν από μερικά χρόνια (1940-2009), εμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία το 1964 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60 διέγραψε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή ως λαϊκός ερμηνευτής. Αξιώθηκε μάλιστα να συμπεριλάβει στο σχετικά μικρό προσωπικό του ρεπερτόριο μερικά κλασικά τραγούδια της εποχής, γραμμένα από συνθέτες, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας ("Δεν έχει δρόμο να διαβώ", "Τι σου 'κανα και μ' εγκατέλειψες"), ο Γιάννης Μαρκόπουλος ("Ποιος δρόμος", "Χαράματα", "Θα ξημερώσει", "Γιαβρής"), ο Μίμης Πλέσσας και άλλοι. 
Ανάμεσά τους κι ο Γιάννης Σπανός στα πρώτα του λαϊκά διαβήματα, όταν έγραψε δύο θαυμάσια τραγούδια για τη φωνή του Πάνου Τζανετή πάνω σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου. Οι τίτλοι τους: "Κι αν περπατώ", "Στη Φρεατίδα". Κυκλοφόρησαν το 1967 σε δισκάκι 45 στροφών κι έκαναν σημαντική επιτυχία, αν και ακούστηκαν περισσότερο με τη φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου σε μια δεύτερη εκτέλεσή τους ένα χρόνο αργότερα. Σημειώνω ότι το τραγούδι "Στη Φρεατίδα" γράφτηκε για την ταινία "Το κορίτσι της οργής" του Ορέστη Λάσκου.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Βασίλης Αρχιτεκτονίδης & Κωστής Παλαμάς, Δυο Κύκλοι (1971)

ΔΥΟ ΚΥΚΛΟΙ
Ποίηση: Κωστής Παλαμάς
Μουσική: Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
LP | PanVox | 1971 | πηγή: d58
_______________
Άλλος ένας σπάνιος δίσκος από την πολύτιμη κληρονομιά του βινυλίου. Ο δίσκος είναι παλιός και η χρήση του έχει αφήσει κάποια ανεξίτηλα σημάδια, όχι αρκετά πάντως, ώστε να εμποδίζουν την απρόσκοπτη ακρόασή του.
Ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς (1859-1943) υπήρξε πολυγραφότατος και καταπιάστηκε με όλα τα είδη λόγου. Στην εποχή του ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, έτσι που - καθώς λέγεται - όλοι οι άλλοι συγκαιρινοί του βρίσκονταν κάτω από τη "βαριά σκιά" του. Σύγχρονος του Καβάφη και μεγάλος του αντίπαλος στο χώρο των γραμμάτων, έστω και εξ αποστάσεως. Αλλά και ανοιχτό μυαλό, αφού πρώτος αυτός διέβλεψε το μεγάλο ταλέντο του Γιάννη Ρίτσου προτρέποντας τους ομότεχνούς του να παραμερίσουν για να "διαβεί" ο νέος ποιητής.
 
Ο συνθέτης Βασίλης Αρχιτεκτονίδης εμφανίστηκε στα μουσικά πράγματα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '60. Το πρώτο του τραγούδι που γνωρίζω είναι η "Προσμονή", γραμμένο στα 1967, το οποίο ταυτόχρονα είναι και το πρώτο που ερμήνευσε στη μακρόχρονη καριέρα του ο Γιώργος Νταλάρας.
Ο δίσκος που σας παρουσιάζω είναι η πρώτη ολοκληρωμένη εργασία του συνθέτη. Το έργο, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, χωρίζεται σε δύο ενότητες: Η πρώτη βασίζεται στην ποιητική σύνθεση "Ο τάφος" που έγραψε ο ποιητής με αφορμή το θάνατο του γιου του Άλκη. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει ποιήματα από διάφορες συλλογές και κυρίως από τον "Δωδεκάλογο του Γύφτου".
Τα τραγούδια έχουν καθαρά λαϊκό χρώμα και η παρουσία του μπουζουκιού είναι κυριαρχική. Τα ερμηνεύει όλα ο Κώστας Καραγιάννης. Αν η φωνή του σας θυμίσει κάτι, σπεύδω να διευκρινίσω ότι είναι ξάδερφος του Κώστα Χατζή, με τον οποίο συνεργάστηκε άλλωστε στο δίσκο "Ο Χατζής παρουσιάζει τους Λουκά Μιχαλόπουλο και Κώστα Καραγιάννη" (1977)

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Τάκης Βούης, Ο βρόμικος πόλεμος (1976)

ΤΑΚΗΣ ΒΟΥΗΣ
Ο βρόμικος πόλεμος
 

LP | PanVox | 1976 | mp3 | Εξώφυλλα
___________

Ο Ροδίτης τραγουδοποιός Τάκης Βούης εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70 με μια σειρά δίσκων αγωνιστικού εν πολλοίς περιεχομένου στο κλίμα του πολιτικού τραγουδιού της εποχής. Τα τραγούδια του τα παρουσίαζε στις ζωντανές του εμφανίσεις σε μπουάτ της Ρόδου, όπου είχε δημιουργήσει ένα αρκετά σοβαρό ακροατήριο που στήριζε την προσπάθειά του, πράγμα δύσκολο εξ ορισμού για όποιον πασχίζει συνειδητά να μείνει μακριά από το λεγόμενο κράτος των Αθηνών.
Πρωτοεμφανίστηκε στα δισκογραφικά πράγματα το 1975 με το δίσκο "Και τώρα τραγουδάμε"
Αλλά η πρώτη του ουσιαστική δουλειά ήταν ο επόμενος δίσκος του με τίτλο "Ο βρόμικος πόλεμος" που κυκλοφόρησε το 1976 από τη μικρή εταιρία PanVox. Περιλαμβάνει 12 τραγούδια, τα περισσότερα σε στίχους του Ν. Χαρτοφύλλη, ενώ ένα απ' αυτά ("Το καμάρι ο Θοδωρής") είναι σε ποίηση του Κώστα Βάρναλη. Όλα τα τραγούδια τα ερμηνεύει ο ίδιος ο Τάκης Βούης. Ξεχωρίζει το αγωνιστικό "Αλέκος Παναγούλης" σε στίχους Θανάση Καραναστάση, αφιερωμένο στον επώνυμο αγωνιστή που εκείνη τη χρονιά έχασε τη ζωή του πρόωρα κάτω από αδιευκρίνιστες και προφανώς ύποπτες συνθήκες. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών και τη διεύθυνση ορχήστρας υπογράφει ο έμπειρος Τάκης Αθηναίος


Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Γιώργος Γεωργιάδης: Ανοικτή επιστολή στον ατελή κόσμο (1975)

Ο Γιώργος Γεωργιάδης έγινε γνωστός στα χρόνια της Επταετίας κυρίως ως μαέστρος του ΕΙΡΤ και παραγωγός εκπομπών λόγου και μουσικής. Αποτέλεσμα αυτών των εκπομπών ήταν μια σειρά δίσκων του με γενικό τίτλο "Ποίησις και Μελωδία", που περιείχαν μελοποιημένη ποίηση. Ο πρώτος δίσκος αυτής της σειράς κυκλοφόρησε το 1973 και παραμένει δυσεύρετος. Το 1976 κυκλοφόρησε μια εμπλουτισμένη εκδοχή του πρώτου δίσκου, ενώ μια τρίτη εκδοχή του κυκλοφόρησε το 1982 με ερμηνευτή τον Γιάννη Φλωρινιώτη! Παράλληλα μ' αυτήν τη "σοβαρή" δραστηριότητά του κυκλοφόρησε και κάμποσα τραγουδάκια σε ποπ ύφος, όπως ο κύκλος τραγουδιών "Δώδεκα βράδια" (1969) με τη Λίτσα Σακελλαρίου. Συνήθιζε μάλιστα σε πολλά τραγούδια του να συμμετέχει και ως τραγουδιστής με τη βαριά, μάλλον αντιαισθητική φωνή του.
Ο δίσκος που σας παρουσιάζω είναι σπανιότατος και διασώθηκε χάρις στην ευγενική χειρονομία του φίλτατου π.Αρτ. Τίτλος του: "Ανοικτή επιστολή στον ατελή κόσμο". Εκδόθηκε το 1975 από την Polydor. Περιλαμβάνει αφηγηματικά μέρη εναλλασσόμενα με λαϊκότροπα τραγούδια βασισμένα σε ποιητικά κείμενα του Κώστα Μπλαχούρα και της ηθοποιού Μαρίας Αλιφέρη. Ανάμεσά τους και δύο ποιήματα του Κώστα Βάρναλη, το "Πέρασμά σου" και οι "Μοιραίοι"

Το έργο είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια ειρήνη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια μεγαλόστομη καταγγελία της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία του νόμου του ισχυρού απέναντι στους αδύναμους λαούς. Θεματολογία εμφανώς αβανταδόρικη που εύκολα οδηγεί στην παγίδα της εκτροπής σε κενόλογους βερμπαλισμούς. Στην παγίδα δηλαδή ακριβώς, στην οποία έπεσε ο δημιουργός αυτού του δίσκου. Η πρόθεση αγαθή, αλλά το αποτέλεσμα αβάστακτα ελαφρύ με μια κουραστικά επαναλαμβανόμενη και στυλιζαρισμένη συνθηματολογία. Και μια ιδεολογική γραμμή απόλυτα συγκεχυμένη και αποπροσανατολιστική, καθώς ο καλλιτέχνης εμφανίζεται ως διαπρύσιος υποστηρικτής του δικαίου των αδυνάτων, θερμός φιλειρηνιστής και υπερασπιστής της πάλης των τάξεων, ενώ ταυτόχρονα θρηνεί γιατί χάθηκε πια ο ιδεαλισμός, καταγγέλλει τα κομματικά κράτη και τοποθετεί στην ίδια αξιολογική κλίμακα προσωπικότητες, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή ο Γρηγόρης Λαμπράκης με τον αποδεδειγμένα φιλοναζιστή Κουρτ Βαλντχάιμ !!!
Στην αφήγηση ακούγονται οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Βεάκης και Όλγα Τουρνάκη. Τραγουδούν ο συνθέτης και η Ζοζιάν Γαβριηλίδου, ξεχασμένη ερμηνεύτρια που είχε στο παρελθόν μια μικρή συνεργασία με τον Κώστα Χατζή.


________________________________
LP | Polydor | 1975 | wma | Πλήρη εξώφυλλα