Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ''1955'' (2005)

Μιχάλης Χριστοδουλίδης
1955
CD | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ | 2005 | mp3 @320 | Εξώφυλλα

___________________


Εδώ και καιρό ήμουν στα ίχνη αυτού του σπάνιου διαμαντιού κι επιτέλους πρόσφατα μπόρεσα να το εξασφαλίσω...
Πρόκειται για έναν "αγωνιστικό" δίσκο του σπουδαίου Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, που εδώ και τρεις δεκαετίες (μετά από λαμπρή σταδιοδρομία στο εξωτερικό) δραστηριοποιείται στη μάνα Ελλάδα σε μόνιμη πια βάση. Ήδη αρκετές δουλειές του έχουν περάσει στην επίσημη ελληνική δισκογραφία. Θυμίζω τις πιο χαρακτηριστικές: "Ες γην εναλίαν Κύπρον" (1992), "Των Αθανάτων" (1994), "Η καρδιά μου πεθυμώντα" (2000). Αρκετά τραγούδια του περιλαμβάνονται σε προσωπικούς δίσκους τραγουδιστών, κυρίως του Γιώργου Νταλάρα. Και φυσικά να τονίσω την αξιολογότατη και βραβευμένη δουλειά του για τον ελληνικό κινηματογράφο ("Αττίλας '74", "Η κάθοδος των 9", "Δυο ήλιοι στον ουρανό").
Ο παρών δίσκος δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ από την επίσημη δισκογραφία. Όσο και να ψάξετε, δε θα βρείτε στοιχεία ή πληροφορίες για τη δουλειά αυτή! Κι εγώ αναγκαστικά έχω περιοριστεί στις λιγοστές πληροφορίες που περιέχονται στο συνημμένο φυλλαδιάκι του δίσκου. Φαίνεται πως κυκλοφόρησε το 2005, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη του Κυπριακού Αγώνα, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου σε περιορισμένα αντίτυπα. Φυσικά ο τίτλος παραπέμπει στη χρονολογία-ορόσημο του αιματηρού κυπριακού απελευθερωτικού Αγώνα (1955-1959) ενάντια στη στυγνή αγγλοκρατία. Ενταγμένοι στις τάξεις της πατριωτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ, βρήκαν τραγικό θάνατο αμέτρητοι Κύπριοι αγωνιστές, πολλοί από τους οποίους αναδείχθηκαν σε εθνικούς ήρωες της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού (Αυξεντίου, Καραολής, Παλληκαρίδης κ.ά.). Ο Αγώνας δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα της Ένωσης με την Ελλάδα, αλλά έφερε την ανεξαρτησία του νησιού, παρόλο που η περιπέτεια αυτή είχε (και έχει) δυστυχώς πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της...
Τα τραγούδια στηρίζονται σε λαϊκή ποίηση Κυπρίων αγωνιστών που περιγράφουν την τραγωδία του τόπου τους. Γνωστότερος απ' αυτούς ο Μιχάλης Πασιαρδής, αξιόλογος Κύπριος ποιητής, μόλις δεκαπεντάχρονος την εποχή που ξεκίναγε ο μεγάλος ξεσηκωμός. Τα ποιήματα είναι κυρίως αγωνιστικού χαρακτήρα, αλλά δε λείπουν και οι βαθιά συναισθηματικές και ελεγειακές εξάρσεις. Έτσι δεν είναι δα και δύσκολο να βρεθείτε μπροστά σε μερικές απρόσμενες συγκινησιακές φορτίσεις που ίσως εκβιάσουν κάποιο φευγαλέο δάκρυ στην άκρη του ματιού σας. Ακούστε, ας πούμε, τις πανέμορφες "Ωδές του Νότου". Αλλά και την ωραιότατη μελοποίηση της κυπριακής παραλλαγής του ακριτικού τραγουδιού "Ο Διγενής και ο Χάρος".
Η μουσική ικανότητα του Μιχάλη Χριστοδουλίδη αναδεικνύεται επίσης και μέσα από την εξαιρετική ενορχήστρωση του υλικού του. Όργανα ακουστικά (βιολοντσέλο, βιόλα, κιθάρες, μαντολίνο, φλάουτο κ.ά.) μαζί με το πιάνο, που παίζει ο ίδιος, διαμορφώνουν ένα απολύτως γοητευτικό συνολικό ακρόαμα. Και ταπεινοί, αλλά θαυμάσιοι υπηρέτες αυτού του εκλεκτού υλικού, στάθηκαν οι Κύπριοι ερμηνευτές του. Γνωστότερος απ' αυτούς ο εξαιρετικός Δώρος Δημοσθένους και μαζί του ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης και οι τραγουδιστές Κούλης Θεοδώρου, Άννα Αλεξοπούλου και Παυλίνα Κωνσταντοπούλου. Συμμετέχει επίσης η Χορωδία "Λέανδρος Σιταρός", που διευθύνει η Μάρω Σκορδή. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και στην Αθήνα.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ο ΔΙΣΚΟΣ

3 σχόλια:

Αργύρης Βλάττας είπε...

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την τεράστια προσφορά του ιστολογίου και να επισημάνω ότι τα link σε αρκετές αναρτήσεις του rapishare δεν λειτουργούν. Θα ήμουν ευγνώμων αν υπήρχε η δυνατότητα να διορθωθούν. Και πάλι ευχαριστώ. Αργύρης.

Άαβας / d58 είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε...

Αργύρης Βλάττας είπε...

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!!!