Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Γιώργος Γεωργιάδης: Ανοικτή επιστολή στον ατελή κόσμο (1975)

Ο Γιώργος Γεωργιάδης έγινε γνωστός στα χρόνια της Επταετίας κυρίως ως μαέστρος του ΕΙΡΤ και παραγωγός εκπομπών λόγου και μουσικής. Αποτέλεσμα αυτών των εκπομπών ήταν μια σειρά δίσκων του με γενικό τίτλο "Ποίησις και Μελωδία", που περιείχαν μελοποιημένη ποίηση. Ο πρώτος δίσκος αυτής της σειράς κυκλοφόρησε το 1973 και παραμένει δυσεύρετος. Το 1976 κυκλοφόρησε μια εμπλουτισμένη εκδοχή του πρώτου δίσκου, ενώ μια τρίτη εκδοχή του κυκλοφόρησε το 1982 με ερμηνευτή τον Γιάννη Φλωρινιώτη! Παράλληλα μ' αυτήν τη "σοβαρή" δραστηριότητά του κυκλοφόρησε και κάμποσα τραγουδάκια σε ποπ ύφος, όπως ο κύκλος τραγουδιών "Δώδεκα βράδια" (1969) με τη Λίτσα Σακελλαρίου. Συνήθιζε μάλιστα σε πολλά τραγούδια του να συμμετέχει και ως τραγουδιστής με τη βαριά, μάλλον αντιαισθητική φωνή του.
Ο δίσκος που σας παρουσιάζω είναι σπανιότατος και διασώθηκε χάρις στην ευγενική χειρονομία του φίλτατου π.Αρτ. Τίτλος του: "Ανοικτή επιστολή στον ατελή κόσμο". Εκδόθηκε το 1975 από την Polydor. Περιλαμβάνει αφηγηματικά μέρη εναλλασσόμενα με λαϊκότροπα τραγούδια βασισμένα σε ποιητικά κείμενα του Κώστα Μπλαχούρα και της ηθοποιού Μαρίας Αλιφέρη. Ανάμεσά τους και δύο ποιήματα του Κώστα Βάρναλη, το "Πέρασμά σου" και οι "Μοιραίοι"

Το έργο είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια ειρήνη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια μεγαλόστομη καταγγελία της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία του νόμου του ισχυρού απέναντι στους αδύναμους λαούς. Θεματολογία εμφανώς αβανταδόρικη που εύκολα οδηγεί στην παγίδα της εκτροπής σε κενόλογους βερμπαλισμούς. Στην παγίδα δηλαδή ακριβώς, στην οποία έπεσε ο δημιουργός αυτού του δίσκου. Η πρόθεση αγαθή, αλλά το αποτέλεσμα αβάστακτα ελαφρύ με μια κουραστικά επαναλαμβανόμενη και στυλιζαρισμένη συνθηματολογία. Και μια ιδεολογική γραμμή απόλυτα συγκεχυμένη και αποπροσανατολιστική, καθώς ο καλλιτέχνης εμφανίζεται ως διαπρύσιος υποστηρικτής του δικαίου των αδυνάτων, θερμός φιλειρηνιστής και υπερασπιστής της πάλης των τάξεων, ενώ ταυτόχρονα θρηνεί γιατί χάθηκε πια ο ιδεαλισμός, καταγγέλλει τα κομματικά κράτη και τοποθετεί στην ίδια αξιολογική κλίμακα προσωπικότητες, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή ο Γρηγόρης Λαμπράκης με τον αποδεδειγμένα φιλοναζιστή Κουρτ Βαλντχάιμ !!!
Στην αφήγηση ακούγονται οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Βεάκης και Όλγα Τουρνάκη. Τραγουδούν ο συνθέτης και η Ζοζιάν Γαβριηλίδου, ξεχασμένη ερμηνεύτρια που είχε στο παρελθόν μια μικρή συνεργασία με τον Κώστα Χατζή.


________________________________
LP | Polydor | 1975 | wma | Πλήρη εξώφυλλα

6 σχόλια:

Αργύρης Βλάττας είπε...

Αφού ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για την τεράστια προσφορά του ιστολογίου θέλω να επισημάνω ότι το link της συγκεκριμένης ανάρτησης δεν λειτουργεί. Θα ήμουν ευγνώμων αν υπήρχε η δυνατότητα να διορθωθεί. Και πάλι ευχαριστώ. Αργύρης.

Άαβας / d58 είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε

Αργύρης Βλάττας είπε...

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

Unknown είπε...

Nα σημειώσω πως το εξώφυλλο του δίσκου δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που έχω.
Ακόμα, σπανιότατος ναι, αλλά πόσο πια που δεν βρίσκω ΚΑΜΙΑ πληροφορία πλήν των δικών σας γραφόμενων;

Άαβας / d58 είπε...

Αγαπητέ φίλε, θα μου έκανες μεγάλη χάρη αν μου έστελνε το εξώφυλλο του δίσκου που έχεις. Ο δίσκος παραμένει ένα μεγάλο αίνιγμα και για μένα κι ακόμη δεν έχω διευκρινίσει κάποια πράγματα...

Άαβας / d58 είπε...

Επιτέλους! Ο δίσκος αποκαταστάθηκε πλήρως με τα αυθεντικά του εξώφυλλα.