Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Σταύρος Ξαρχάκος: Γυμνοί στο δρόμο (με την ΚΟΕΜ)

Το 1969 ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της ταινίας "Γυμνοί στο δρόμο" σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η γειτονιά των αγγέλων". Είναι γνωστή βέβαια και η σπουδαία μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για τη θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε το 1963 στο Θέατρο Κοτοπούλη (Rex).
Η μουσική επένδυση του Σταύρου Ξαρχάκου ήταν πλημμυρισμένη με τραγούδια σε στίχους του Καμπανέλλη, τα οποία κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά με το δίσκο "Κόσμε αγάπη μου" που ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Σταμάτης Κόκοτας. Στην ταινία όμως τα τραγούδια ερμήνευε ο Νίκος Κούρκουλος και η Μαρινέλλα.
Εδώ μπορείτε να χαρείτε μια νεότερη εκδοχή της μουσικής του Σταύρου Ξαρχάκου για το έργο σε μεταγραφή εξολοκλήρου για ορχήστρα σε μορφή σουίτας ή ίσως σωστότερα ραψωδίας με τις μελωδίες του ανέκδοτου soundtrack σε συνεχή ροή. Στη νέα αυτή μορφή ο συνθέτης παρουσίασε μεγάλο μέρος του κινηματογραφικού του έργου με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής που διηύθυνε ο ίδιος σε μια σειρά συναυλιών την άνοιξη του 2007. Η ενορχηστρωτική δεινότητα του συνθέτη αναδεικνύει με ανάγλυφη καθαρότητα τον μελωδικό πλούτο του έργου. Δυστυχώς αυτό το εξαιρετικό ηχογράφημα, όπως και πολλά άλλα ανάλογα ορχηστρικά έργα του κορυφαίου δημιουργού, παραμένει ακόμη ανέκδοτο.

(c) Ανέκδοτο | 2007 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το "εξολοκληρου" ειναι μια λεξη;

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε "Ανώνυμε", αν δεν κάνω λάθος, εσύ είσαι που πρόσφατα έγραψες και πάλι ένα ανάλογο σχόλιο επουσιώδους σημασίας, ενώ θα είχε αξία να σχολιάσεις το προσφερόμενο σπανιότατο αρχείο.
Κι επειδή προσέχω τη γλώσσα που χρησιμοποιώ και είμαι αναφανδόν οπαδός της συνεχούς προσαρμοστικότητας που τη χαρακτηρίζει σε κάθε εποχή, σε ενημερώνω ότι η συγκεκριμένη φράση ("εξ ολοκλήρου") γράφεται πλέον απλοποιημένα και ως μία λέξη. Σε ανάλογα ορθογραφικά διλήμματα της γλώσσας μας επιλέγω πάντοτε τις απλοποιημένες εκδοχές ("τρένο" κι όχι "τραίνο", "Σέξπιρ" κι όχι "Σαίξπηρ", "της Σαπφώς" κι όχι "της Σαπφούς", "βρόμικος" κι όχι "βρώμικος" κλπ).
Κοντολογίς, ας αφήσουμε τους μικρόψυχους σχολαστικισμούς κι ας ασχοληθούμε με την ουσία των αναρτήσεων που παρουσιάζω...

Ανώνυμος είπε...

η κόλαση είναι πάντα οι άλλοι. (Χρήστος Αρδίζογλου). Το ότι είναι μία λέξη δεν το ηξευρα, ευχαριστώ. Κάνει ψύχρα εκεί ψηλά;

Dimitris Dimitriou είπε...

Αν ήμουν ο Γιώργος Μαρίνος,θα τραγουδούσα
..............................
Όλη μου η ζωή συντακτικό.
Δίνω ρήμα,επίρρημα και ζητώ,
το ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ.
Και η πεμπτουσία ύπαρξης αυτού του site είναι η τεράστια προσφορά του στην ανέκδοτη και σπάνια Ελληνική μουσική.(Όποιος έχει δοκιμάσει να αποσπάσει από κινηματογραφική ταινία,την μουσική της,καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοώ).
Φίλε "δισκοβόλε"λοιπόν,επί της ουσίας.