Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Νάσος Παναγιώτου: Ήλιε μεγάλε (1977)

Ο Κύπριος συνθέτης Νάσος Παναγιώτου έχει ισχνή παρουσία στην ελληνική δισκογραφία, καθώς αυτή συνοψίζεται σε δύο ανεξάρτητα τραγούδια με τον Αντώνη Καλογιάννη και σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο 12 τραγουδιών με τίτλο "Ήλιε Μεγάλε" (1977).
Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1977 με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974. Ο συνθέτης κατέφυγε στην αυτονόητη επιλογή: Μελοποίησε μια σειρά ποιήματα γραμμένα από συμπατριώτες του ποιητές, όπως ο Μιχάλης Πασιαρδής, ο Άνθος Λυκαύγης, ο Τεύκρος Ανθίας και ο Χ. Πασιάρας. Κοινή θεματική γραμμή όλων η αναφορά στην τραγωδία της Μεγαλονήσου.
Συμπληρωματικά, ο Παναγιώτου επιστράτευσε και τέσσερα ποιήματα μη Κύπριων δημιουργών, τα οποία ωστόσο εναρμονίζονται εύστοχα με τη συνολική θεματική του δίσκου. Πρόκειται για δύο ποιήματα του Νίκου Καζαντζάκη από την "Οδύσσεια" και άλλα δύο του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Σον Ο' Κέιζι από το έργο του "Κόκκινα Τριαντάφυλλα για μένα".
Στο μουσικό τους μέρος τα τραγούδια έχουν λαϊκό χρώμα, αλλά και μια ρυθμική διάθεση προσαρμοσμένη στον κυρίαρχο ήχο του πολιτικού τραγουδιού που εκείνη την εποχή κατέκλυζε την ελληνική δισκογραφία. Ξεχωρίζει το υπέροχο "Την Κύπρο ζώσαν οι καημοί" ερμηνευμένο με εμφανή συγκινησιακή φόρτιση από τη μεγάλη Μαρινέλλα. Τα υπόλοιπα τραγούδια αποδίδουν ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρία Δουράκη, ο Σταύρος Σιδεράς, η Βασιλική Αναστασιάδου και χορωδία. Στίχους απαγγέλλει ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο δοκιμασμένος μαέστρος Κώστας Κλάββας.
Στο αρχείο θα βρείτε ως bonus και τα δύο ανεξάρτητα τραγούδια του Νάσου Παναγιώτου, που ταιριάζουν από κάθε άποψη ως συμπλήρωμα αυτού του δίσκου. Πρόκειται για δύο πολύ όμορφα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν δύο χρόνια νωρίτερα για το δίσκο "Αντώνης Καλογιάννης" (1975) πάνω σε ποίηση του Νίκου Καζαντζάκη ("Λευτεριά") και του Μιχάλη Πασιαρδή ("Πενταδάκτυλος").

(c) LP | Polydor | 1977 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: