Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο Παναγούλης στο κελί των ποιημάτων (ανέκδοτο)

Πρωτομαγιά του 1976. Το χώμα βάφτηκε κόκκινο. Από το αίμα του αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη (1939-1976). Άδικος και τόσο πρόωρος θάνατος. Ήταν μόλις 37 χρονών. Αμέσως μετά ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε δυο υπέροχα λαϊκά τραγούδια ("Κόκκινο τριαντάφυλλο", "Εκείνος ήταν μόνος") εμπνευσμένα από τη ζωή και το θάνατο του ήρωα.
Το 1997 ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς έγραψε το βιβλίο "Αλέξανδρος Παναγούλης΅Πρόβες θανάτου" (εκδ. Πολιτείας) που βασίζεται σε αυτοβιογραφικά σημειώματα του αγωνιστή διανθισμένα με αρκετά αυτοσχέδια στιχουργήματα που γράφτηκαν στη φυλακή. 
Στο υλικό αυτό βασίστηκε το μουσικοθεατρικό δρώμενο "Ο Παναγούλης στο κελί των ποιημάτων" που παρουσιάστηκε το 1999. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έγραψε τη λιτή μουσική επένδυση της παράστασης. Περιλαμβάνει αφηγηματικά μέρη και μελοποιήσεις ποιημάτων του Αλέκου Παναγούλη σε μορφή τραγουδισμένης πρόζας που ερμηνεύει και παίζει στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ περιέχεται κι ένα τραγούδι ("Οι φίλοι της παλιάς φρουράς") σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.



(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 1999 | wma | πηγή: π.Αρτ.

4 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Ευγε σας!!!

...ολοικ είπε...

Οι στιχοι ειναι του μανου Ελευθεριου,μολις τον ρωτησε ο Μανος ο Γιαπωνεζος...

Άαβας / d58 είπε...

Αναφέρεσαι στο τραγούδι "Οι φίλοι της παλιάς φρουράς". Πράγματι είναι του Μάνου Ελευθερίου και μάλιστα ο ίδιος αγνοεί τη συγκεκριμένη μελοποίηση!

Lilalilak είπε...

Υπέροχη ανάρτηση..