Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Σταύρος Ξαρχάκος: Μια βδομάδα στον παράδεισο (1964) [ανέκδοτο soundtrack]

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ο κατεξοχήν Έλληνας συνθέτης σκηνικής μουσικής και κυρίως κινηματογραφικής πριν από την εμφάνιση της Ελένης Καραΐνδρου, καθώς το σύνολο σχεδόν του έργου του έχει για αφορμή την εικόνα, είτε της μεγάλης οθόνης, είτε της σκηνής, είτε - λιγότερο - της τηλεόρασης. 
Ξεκίνησε το 1962 με το υπέροχο soundtrack της ταινίας "Το ταξίδι" και συνέχισε σε καταιγιστικούς ρυθμούς με ταινίες, όπως: "Τα κόκκινα φανάρια" (1963), "Αμόκ" (1963), "Ο τρίτος δρόμος" (1963), "Λόλα" (1964), "Η Ελλάδα της Μελίνας" (1964), "Μοναστηράκι" (1964), "Τετράγωνο" (1964), "Μοντέρνα Σταχτοπούτα" (1965), "Κορίτσια στον ήλιο" (1968), "Γυμνοί στο δρόμο" (1969),  μέχρι την κορύφωση του "Ρεμπέτικου" (1983). 
Από τις πρώτες του κινηματογραφικές δουλειές ήταν και η μουσική για την ταινία "Μια βδομάδα στον παράδεισο", μια αισθηματική κωμωδία παραγωγής 1964, σε σκηνοθεσία Ίωνα Νταϊφά και σενάριο Ντίνου Δημόπουλου με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μίρκα Καλαντζοπούλου και Κώστα Καρρά. 
Η ταινία βέβαια δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλά είναι τρυφερή κι ευχάριστη, πράγμα που ενισχύεται σημαντικά από την όμορφη μουσική επένδυση που της πρόσφερε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Κυριαρχεί ο ήχος της φυσαρμόνικας, ενώ περιέχονται και τρία ωραιότατα λαϊκά τραγούδια: "Έχω μια δεκάρα τρύπια", "Τρεις μάγκες, τρεις γερόμαγκες", "Θα ζήσουμε κι εμείς". Τα δύο πρώτα τα ερμηνεύει ο παλιός θρύλος του ρεμπέτικου Στράτος Παγιουμτζής κι έχουν στίχους του Χρήστου Στίππα, ενώ το τρίτο το αποδίδει υποδειγματικά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης κι έχει στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Περιέχεται επίσης το ελαφρό τραγούδι "Πάρε το δρόμο μας" σε στίχους του σκηνοθέτη με ερμηνεύτρια τη Γιοβάννα, το οποίο πρωτοακούστηκε στην ταινία "Ο τρίτος δρόμος" ένα χρόνο νωρίτερα.
Κατά τα συνήθη της εποχής, όταν η παρέα διασκεδάζει σε οικογενειακό κέντρο, ακούγεται κι ένα λαϊκό τραγούδι του συρμού. Εδώ είναι το τραγούδι "Αν τον αγαπάς παιδί μου" του Κώστα Καπετάνιου σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη που ερμηνεύουν διαλογικά σε ρόλους στοργικού πατέρα και ξεμυαλισμένης κόρης ο Μανώλης Καναρίδης και η Μιμίκα Καζαντζή!

(c) Ανέκδοτο soundtrack | dvd-rip | 1964 | mp3 | αυτοσχέδια εξώφυλλα & φωτο
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: