Φτάνοντας σιγά σιγά στη δύση του 2017 μοιραία κάνουμε και τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Και δεν ήταν μια καλή χρονιά αυτή για το ελληνικό τραγούδι, αφού σημαδεύτηκε με τη "φυγή" πολλών άξιων υπηρετών του ελληνικού πενταγράμμου. Ανάμεσά τους κι ο αγαπημένος τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής που μας αποχαιρέτησε σεμνά και αθόρυβα καταμεσής του καλοκαιριού που μας πέρασε.
Δε νομίζω πως χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για τον υπέροχο αυτό ερμηνευτή που μέσα σε 5-6 χρόνια πραγματικής καριέρας κατάφερε να μας δώσει έναν τεράστιο αριθμό σπουδαίων τραγουδιών με τις υπογραφές μερικών από τους σημαντικότερους συνθέτες μας. Θυμίζω ότι η φωνή του Γιάννη Καλατζή υπηρέτησε μεγάλα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου ("Δελφίνι δελφνάκι", "Το παλιό ρολόι", "Τζαμάικα", "Παραμυθάκι μου", "Κουταλιανός", "Παποράκι", "Γοργόνα"), του Σταύρου Κουγιουμτζή ("Ήσουν ωραία", "Ξενάκι", "Αν βαρέθηκες κυρία", "Γεια χαρά καλή", "Μέθυσα κι απόψε", "Ήθελα να 'μουνα πουλί"), του Γιώργου Κατσαρού ("Ο επιπόλαιος", "Κυρά Γιώργαινα", "Ο Σταμούλης ο λοχίας", "Αγιά Λεούσα", "Άσπρα θα φορέσω"), του Απόστολου Καλδάρα ("Φιλοσοφία", "Με πήρε η νύχτα"), του Θόδωρου Δερβενιώτη ("Τα χρυσά κλειδιά"), του Γιάννη Σπανού, του Βασίλη Δημητρίου και πολλών άλλων.
Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Γιάννη Καλατζή με τίτλο το όνομά του κυκλοφόρησε το 1968 με την έναρξη λειτουργίας της εταιρίας Minos, της οποίας υπήρξε το βαρύ πυροβολικό στα πρώτα της χρόνια. Ακολούθησαν άλλοι δέκα προσωπικοί δίσκοι, ένας κάθε χρόνο, μέχρι το 1981, οπότε και σιγά σιγά αποσύρθηκε από το προσκήνιο.
Ο δίσκος λοιπόν "Παραμυθάκι μου", που κυκλοφόρησε το 1971, ήταν ο τέταρτος προσωπικός του μετά τους δίσκους: Γιάννης Καλατζής (1968), Ο επιπόλαιος (1969), Κυρά Γιώργαινα (1970). Βρισκόμαστε πια στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του Γιάννη Καλατζή στο μουσικό μας στερέωμα, όταν όλη η Ελλάδα σιγοτραγουδούσε τις τεράστιες επιτυχίες του. Κι αυτός ο δίσκος είναι γεμάτος επιτυχίες. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς από τραγούδια σαν αυτά: "Παραμυθάκι μου" και "Πλεούμενα" του Μάνου Λοΐζου, "Ήσουν ωραία" ή "Γεια χαρά καλή" ή "Μέθυσα κι απόψε" ή "Στη γειτονιά σου" του Σταύρου Κουγιουμτζή; Και μαζί μ' αυτά μερικά ακόμη λιγότερο γνωστά, αλλά πολύ όμορφα λαϊκά τραγούδια, όπως το "Παντελής ο ρεμπελιάς" και "Κοινωνία κοινωνία" του Γιώργου Κατσαρού, αλλά και "Ο καυγατζής" και "Δεν πιστεύω σε γυναίκα" του Απόστολου Καλδάρα.
Να σημειώσω κλείνοντας ότι για κάποιο ανεξήγητο λόγο αυτός ο δίσκος μαζί με τον πρώτο δίσκο του 1968 είναι οι μοναδικοί του μεγάλου τραγουδιστή που δεν εκδόθηκαν ποτέ ψηφιακά.
(c) LP | Minos | 1971 | πηγή: d58
4 σχόλια:
Ωπ!!! Υπαρχει και το "Ενα ταξιδι" που δεν εγινε ποτε ψηφιακος,αρα 3 δισκοι!!!Οσν αφορα στον μυστηριώδη δισκο που αναφερει ο Δραγουμανος καπου με τιτλο "Η ωρα της Γαρδενιας" με κωδικο Μινος 146 ο φιλος μας ο Πατερ Αρτεμιος νομιζω μου ειχε πει ότι ηταν να κυκλοφορησει ενας δισκος με επιτυχιες του κατσαρου που ενω τυπωθηκε σε μητρα δεν κυκλοφορησε ποτε σε βινυλιο προς πωληση...
Ανάρτησε Και Τον Πρώτο Κορυφαίο Των Κορυφαίων, Δίσκο Βινυλίου 33 Στροφών-(LP), Του Τεράστιου: Γιάννη Καλατζή, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Άν Μπορείς, Άν Έχεις Την Δυνατότητα Και Την Ευγενή Καλοσύνη, Και Εάν Τον Διαθέτεις Φυσικά. Μιάς Και Όντως Ο Πρώτος Κορυφαίος Των Κορυφαίων, Δίσκος Βινυλίου 33 Στροφών-(LP), Του Τεράστιου: Γιάννη Καλατζή, Δεν Εκδόθηκε Ποτέ Σε Ψηφιακή Μορφή-(Ψηφιακός Δίσκος, CD, Cobact Disc Digital Audio), Από Τα Πρώτα Που Έβγαιναν Τότε Στην Ελλάδα Μάς, Από Την Κολοσσιαία Κύρια Μεγάλη Δισκογραφική Εταιρία Μάς:
Minos Emi.
Φίλε Αντώνη, αν ήσουν λίγο πιο προσεκτικός, θα έβλεπες ότι πατώντας πάνω στο τίτλο του δίσκου μέσα στο κείμενο, θα πήγαινες κατευθείαν στην παρουσίαση του δίσκου! Γιατί φυσικά υπάρχει ήδη στο ΔΙΣΚΟΒΟΛΟ αυτός ο δίσκος του αγαπημένου τραγουδιστή. Για να μην ψάχνεις, σου δίνω εδώ τον σύνδεσμο, για να βρεις αμέσως την παρουσίαση:
https://diskovolos58.blogspot.gr/2017/07/1968.html
Συγνώμη, Μέγα-Καρντάση Ααβάς Πατριωτάρα Μου, Δεν Το Πρόσεξα Εχθές Γυρνώντας Από Την Δουλειά, Ήμουν Κάπως Στα Χαμένα Και Δεν Το Πρόσεξα, Και Πάλι Να Με Συμπαθάς, Πάω Αμέσως.
Δημοσίευση σχολίου