Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Νότης Μαυρουδής - Δάφνις και Χλόη 66 (1966)

Νότης Μαυρουδής
ΔΑΦΝΙΣ ΚΑΙ ΧΛΟΗ 66


Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Νότης Μαυρουδής για την ομώνυμη ταινία στα 1966 και αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική εμφάνιση του αξιόλογου συνθέτη.
Το έργο "Δάφνις και Χλόη" είναι ένα βουκολικό μυθιστόρημα του 2ου μεταχριστιανικού αιώνα, γραμμένο από τον Λέσβιο μυθιστοριογράφο Γεώργιο Λόγγο. Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι "Ποιμενικά κατά Δάφνιν και Χλόην". Θέμα του έργου είναι η ζωή δύο νέων ανθρώπων, που έμειναν έκθετοι από παιδιά και ανακάλυψαν σταδιακά τη συμπάθεια που έτρεφε ο ένας για τον άλλο, η οποία τους οδηγεί στην ερωτική ένωση μέσα από μια σειρά περιπέτειες και αντιξοότητες (επίθεση αγνώστων, απόπειρα απαγωγής, αποκάλυψη της καταγωγής τους). Όλη η τέχνη του συγγραφέα επικεντρώνεται στην περιγραφή του αφελούς παιδικού ερωτισμού κατά τη συνάντηση των δύο παιδιών: ντροπαλότητα, ξύπνημα της αμοιβαίας συμπάθειας, συγκεχυμένα αισθήματα αθωότητας, αγνότητας, πάθους και φόβου, μέχρι την ευτυχή κατάληξη της ερωτικής ένωσης. Η περιγραφική ικανότητα του συγγραφέα είναι εξαιρετικά άμεση και διανθίζεται με την εικαστική απόδοση του φυσικού περιβάλλοντος και των εναλλαγών του χρόνου και των εποχών.
Το μυθιστόρημα αυτό γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα ανά τους αιώνες και ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες στα βυζαντινά χρόνια, την Αναγέννηση και τη νεότερη εποχή. Επιρροές του βρίσκουμε σε λογοτεχνικά κείμενα των R. Greene, Lope de Vega και S. Gessner, στην όπερα του Γκλουκ "Cythere assiegee", στο υπέροχο ομώνυμο μπαλέτο του Maurice Ravel και άλλα.

Την ιστορία του Δάφνι και της Χλόης δραματοποίησε στη βουβή κινηματογραφική ταινία του 1931 ο σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος, σε μια πρωτοποριακή ταινία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού εδώ βρίσκουμε το πρώτο γυμνό της μεγάλης οθόνης.
Το 1966 είχαμε μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του ίδιου θέματος, όπου τα δύο παιδιά που κάποτε αγαπήθηκαν σ' ένα ελληνικό χωριό, ξανασυναντιούνται μετά από χρόνια στο Παρίσι... Η σκηνοθεσία ήταν της Μίκας Ζαχαροπούλου, η φωτογραφία του Νίκου Δημόπουλου και πρωταγωνιστούσαν η Ε. Βενιέρ και ο Τέλης Ζώτος, ενώ εμφανίζονταν επίσης η Αλεξάνδρα Λαδικού και ο Θάνος Παππάς. Η ταινία έλαβε μέρος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1966.
Η μουσική και τα τραγούδια για την ταινία αυτή γράφτηκαν από τον Νότη Μαυρουδή μέσα στο γνωστό κλίμα του νεοκυματικού ρεύματος που εκείνη την εποχή βρισκόταν στην πλήρη του ακμή. Οι στίχοι είναι του Γιάννη Κακουλίδη, μόνιμου συνεργάτη του συνθέτη σ' αυτά τα πρώτα του μουσικά βήματα. Τα τραγούδια ερμηνεύει συμπαθητικά ο πρόωρα χαμένος νεοκυματικός τραγουδιστής Αλέξης Γεωργίου.

(c) LP/OST | LYRA | 1966 |  πηγή: Νίκος/d58



Δεν υπάρχουν σχόλια: