Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Ο λόγιος Γιάννης Μαρκόπουλος: Θησέας (1963)

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μας κληροδότησε ένα πολύμορφο έργο που καλύπτει όλα τα μουσικά πεδία. Φυσικά αγαπήθηκαν πολύ τα υπέροχα τραγούδια του, τόσο τα πρώτα λαϊκά του από τη δεκαετία του '60, όσο και τα πιο προχωρημένα από τους μεγάλους κύκλους τραγουδιών της δεκαετίας του '70. Ωστόσο είναι αξιοπρόσεκτο και το λόγιο έργο του που αποδεικνύει και την άρτια μουσική του κατάρτιση. Και μάλιστα το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του που πέρασε και στη δισκογραφία ανήκει στο λόγιο χώρο. Πρόκειται για το χορόδραμα "Θησέας" που γράφτηκε το 1963 για το περίφημο χοροθέατρο της Ραλλούς Μάνου, με την οποία νωρίτερα είχαν συνεργαστεί κατ' επανάληψη οι δυο μεγάλοι μας συνθέτες Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης. 
Μορφολογικά το έργο, στην αρχική του γραφή, ήταν μια σουίτα συμφωνικών θεμάτων ως μια αλυσίδα επεισοδίων που ανασυνθέτουν το μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου με πρωταγωνιστικό τον ήχο του σαντουριού. Στην τελική μορφή του το έργο εμπλουτίστηκε και με μια σειρά τραγουδιών σε ποίηση Δημήτρη Χριστοδούλου, έτσι που να δημιουργούνται μουσικά ζεύγη με τη συνδυασμένη εναλλαγή ενός τραγουδιού και του αντίστοιχου οργανικού θέματος. Τα τραγούδια αυτά έχουν ένα τελετουργικό ύφος και μοιάζουν περισσότερο με κραυγές ενός τελάλη. Τα αποδίδει έξοχα η Μαίρη Δαλάκου εγκαινιάζοντας έτσι τη μακροχρόνια και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία της με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Τη συνοδεύει με την κιθάρα του ο σημαντικός κιθαριστής Γεράσιμος Μηλιαρέσης. Ο συνθέτης μας εξηγεί σχετικά: "Η έμπνευση κράτησε όλα τα αισθητικά στοιχεία από το πανηγύρι, το χορό, την αποκριά, τη σούστα, τη μοναξιά, τον ήλιο, την ελπίδα και το βυζαντινό μέλος μέσα στην κίνηση της παράδοσης του ελληνικού χώρου...".
Το έργο δεν προσφέρεται για εύκολη ακρόαση και γιαυτό γρήγορα χάθηκε από το προσκήνιο, αλλά αναμφίβολα αποτελεί μια δυνατή πρόγευση για τις μελλοντικές μουσικές ανησυχίες του συνθέτη, ιδιαίτερα όταν στράφηκε πιο συστηματικά στο πεδίο της λόγιας δημιουργίας. Στην εκτέλεση των συμφωνικών μερών του έργου συμμετέχει Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του νεαρού τότε συνθέτη. Σαντούρι παίζει ο Τάσος Διακογιώργης.

(c) CD | Philips | 1963 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: