Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Βάσος Αργυρίδης: Τα τραγούδια της ψυχής μας (2010)

Το 2010, με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πολύ δραστήριος πολιτιστικός όμιλος της Κύπρου Διάσταση υπέγραψε την παραγωγή ενός χορωδιακού δίσκου με τίτλο "Τα τραγούδια της ψυχής μας" με υλικό αποκλειστικά Κυπρίων δημιουργών.
Ο δισκος περιλαμβάνει δώδεκα χαρακτηριστικές στιγμές της κυπριακής μουσικής δημιουργίας που αναπτύχθηκε μέσα στο μακρύ αυτό διάστημα από τη δεκαετία του '60 ως την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα. Τραγούδια άλλοτε παραδοσιακής προέλευσης ή γραμμένα πάνω στην ιδιαίτερη κυπριακή ντοπιολαλιά, και άλλοτε "έντεχνου" προσανατολισμού από νεότερους δημιουργούς. Εδώ θα βρούμε ονόματα που έχουν γίνει πασίγνωστα και στον ελλαδικό χώρο, όπου άλλωστε ανέπτυξαν τη μεγάλη τους καριέρα, όπως ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Γιώργος Κοτσώνης, ο Μάριος Τόκας και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Δίπλα τους και άλλοι δημιουργοί με λιγότερο αναγνωρίσιμη, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα παρουσία, όπως ο Σάββας Σάββα και ο Βάσος Αργυρίδης, καθώς και άλλοι πιο αφανείς.
Όλο το επιλεγμένο υλικό, εξ ορισμού βέβαια ετερόκλητο, απέκτησε μιαν ομοιογένεια κυρίως χάρις στη συγκεκριμένη μορφή που έλαβε στην καταγραμμένη αυτή επανεκτέλεση που επιμελήθηκε ο συνθέτης Βάσος Αργυρίδης. Στο φωνητικό μέρος συμμετέχει το μεγάλο χορωδιακό σχήμα Διάσταση αποτελούμενο από σοπράνο, άλτο, τενόρους και μπάσους, ενώ το οργανικό μέρος περιλαμβάνει μαντολίνο, μπουζούκι, κιθάρες, κοντραμπάσο, φλάουτο, βιολοντσέλο, πιάνο και κρουστά. Το αποτέλεσμα ηχεί συναρπαστικό και η ακρόαση του υλικού μας υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο ότι στον μικρό αυτό και μαρτυρικό τόπο η μουσική ήταν πάντα το ολοζώντανο κύτταρο ενός σφύζοντος πολιτιστικού πνεύμονα του ελληνισμού.

(c) CD | Διάστασις | 2010 | Πηγή: Κ.Φ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: