Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Κυπουργός: Ελεύθερη κατάδυση / Ταξίδι του μέλιτος (1995)

Η μακρά θητεία του Μάνου Χατζιδάκι στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής απέφερε ένα τεράστιο σε όγκο και ποιότητα μουσικό υλικό που συχνά έκανε το γύρο του κόσμου (π.χ. "Ποτέ την Κυριακή", "America America" κλπ), αλλά και αγαπήθηκε ιδιαίτερα στον τόπο μας μέσα από τις κοσμαγάπητες ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη, καθώς και άλλων μεγάλων πρωταγωνιστών μας. Μετά την επιστροφή του βέβαια από την Αμερική (1972) η κινηματογραφική του δραστηριότητα περιορίστηκε πολύ, αφού στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του προέκυψαν πλέον άλλες δραστηριότητες, όπως το Τρίτο Πρόγραμμα ή οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού και οι καλοκαιρινές γιορτές στα Ανώγεια, αλλά και η δισκογραφική του εταιρεία Σείριος, μαζί με το όψιμο ενδιαφέρον του για τη λόγια μουσική και τη διεύθυνση συμφωνικών έργων μέσα από την Ορχήστρα των Χρωμάτων. 
Το 1979 λοιπόν ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε τη μουσική για τη δραματική ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου "Ταξίδι του μέλιτος" με πρωταγωνιστές τους Σταύρο Ξενίδη, Αλέκα Παΐζη και Μπέττυ Λιβανού. Ο ίδιος ο συνθέτης θεωρούσε τη δουλειά του αυτή από τις πιο αξιόλογες, ενώ δίπλα του τότε έκανε το κινηματογραφικό του ξεκίνημα ως βοηθός του ο νεαρός συνθέτης Νίκος Κυπουργός, τον οποίο εξαρχής έδειξε να εμπιστεύεται απόλυτα κι αργότερα είναι γνωστό ότι του ανέθεσε πολλές μουσικές εργασίες, ακόμη και δικά του έργα. Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν ότι και οι Διόσκουροι της μουσικής μας καταπιάστηκαν με ένα Honeymoon, ο Μίκης Θεοδωράκης στο ξεκίνημα της καριέρας του με την ομότιτλη αγγλική ταινία του 1958 και Μάνος Χατζιδάκις στο τελείωμα της κινηματογραφικής του καριέρας με την ταινία του Πανουσόπουλου!
To sounstrack αυτό παρέμεινε για χρόνια ανέκδοτο και πρωτοκυκλοφόρησε σε δίσκο το 1995, ένα χρόνο μετά το θάνατο του συνθέτη. Ο Νίκος Κυπουργός ανέλαβε την επεξεργασία του πρωτότυπου υλικού και πρόσθεσε ένα ακόμη soundtrack με τίτλο "Ελεύθερη κατάδυση" από την ομώνυμη ταινία και πάλι του Γιώργου Πανουσόπουλου, η οποία βγήκε στους κινηματογράφους την ίδια χρονιά. Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για ένα μεταθανάτιο sounstrack του Μάνου Χατζιδάκι που δημιούργησε ο Νίκος Κυπουργός βασιζόμενος σε μελωδίες του μεγάλου συνθέτη και ειδικότερα στην ενορχήστρωση μερικών χαρακτηριστικών θεμάτων από το πιανιστικό έργο "Ρυθμολογία" (1971).

(c) CD | Σείριος | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: