Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Κουμεντάκης, Κυπουργός, Μουλουδάκης: Η Γιορίντε, ο ακροβάτης και η κουκουβάγια (2001)

Ολοκληρώνουμε εδώ το μικρό μας αφιέρωμα στη δισκογραφία του λόγιου συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη με έναν πολυσυμμετοχικό δίσκο, κατ' επίφασιν παιδικό, με τίτλο "Η Γιορίντε, ο ακροβάτης και η κουκουβάγια", ο οποίος εκδόθηκε από τη Lyra το 2001 και ουσιαστικά αποτελεί προσωπική δουλειά του αξιόλογου κιθαριστή Γιώργου Μουλουδάκη.
Έχουμε λοιπόν εδώ τη σύμπραξη τριών συνθετών της νεότερης γενιάς, του Νίκου Κυπουργού, του Γιώργου Κουμεντάκη και του Γιώργου Μουλουδάκη, και μάλιστα ο τελευταίος εδώ εμφανίζεται με τη διπλή ιδιότητα του συνθέτη και του εκτελεστή (κιθαριστή). Δεν είναι παράδοξη η σύμπραξη των τριών αυτών δημιουργών, αφού τους συνδέει η κοινή αφετηρία τους από τη χατζιδακική σχολή, της οποίας αποτελούν λαμπρά τέκνα. Και παρόλο που ο μεγάλος συνθέτης δεν αξιοποίησε ποτέ την κιθάρα ως πρωταγωνιστικό εργαλείο της μουσικής του, με εξαίρεση φυσικά το soundtrack της ταινίας "Blue" (1968), εδώ είναι εμφανής η αύρα της δικής του αισθητικής στη μελωδική βάση και στην ανάπτυξη των θεμάτων που συνιστούν τα τρία έργα του δίσκου.
Το κύριο σώμα του δίσκου καλύπτεται με τα 16 μέρη της σύνθεσης του Γιώργου Μουλουδάκη "Ο νέος και η κουκουβάγια" που συνιστά και την παρθενική συνθετική εργασία του κιθαριστή, μια μουσική αφήγηση ενός παιδικού ονείρου στο ύφος της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι, συγκαλυμμένα τραγούδια δηλαδή χωρίς λόγια. Ακολουθεί η σύνθεση του Νίκου Κυπουργού "Εννέα μουσικές εικόνες για κιθάρα" αφιερωμένη στον Γιώργο Μουλουδάκη, έργο που μοιάζει με σουίτα απλών μελωδικών μοτίβων γραμμένων στο διάστημα 1990-1996 με θέμα τα παιδιά, κάτι σαν μουσικοί χρωματισμοί ενός υποθετικού παιδικού παραμυθιού. 
Η σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη έχει τίτλο "Σουίτα των Αδελφών Γκριμμ" και αναπτύσσεται σε πέντε μέρη. Kι αυτό το έργο είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Μουλουδάκη. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για πρωτότυπη σύνθεση, αλλά για μεταγραφή του παλαιότερου έργου "Παραμύθια των Αδελφών Γκριμμ" (1996), το οποίο αρχικά ήταν γραμμένο για αφηγητή και κουαρτέτο εγχόρδων.

(c) CD | Lyra | 2001 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: