Η πρώτη προσέγγιση του Γιάννη Μαρκόπουλου στο κλασικό κείμενο του «Ερωτόκριτου» είχε γίνει το 1976 για την ομώνυμη παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου. Είκοσι χρόνια αργότερα ο συνθέτης επανήλθε με το έργο «Ανα-Γέννηση» μελοποιώντας επιλεγμένα αποσπάσματα που καλύπτουν την 3η ενότητα του δίσκου. Αξιοποιώντας πιο ολοκληρωμένα την αρχική αυτή ιδέα θα επανέλθει το 2003 στο ίδιο κείμενο για τρίτη φορά με το ολοκληρωμένο έργο «Ερωτόκριτος και Αρετή», το οποίο βασίζεται εξολοκλήρου πλέον στο κορυφαίο αυτό αριστούργημα της Κρητικής λογοτεχνίας, γραμμένο από τον Βιτσέντζο Κορνάρο (1553-1613/4). Ο συνθέτης προτίμησε να διαφοροποιήσει προσφυώς τον πρωτότυπο τίτλο, για να αποδώσει ισότιμο ρόλο στους δύο ήρωες του έργου.
Πρόκειται για μια από τις πιο φιλόδοξες εργασίες του κορυφαίου συνθέτη, έργο επικών διαστάσεων με διάρκειά του αγγίζει τις δυόμιση ώρες! Είναι γραμμένο στην τυπική φόρμα της δυτικής όπερας. Μοιράζεται σε δύο πράξεις και περιλαμβάνει εισαγωγή, άριες, αφηγηματικά και χορωδιακά μέρη, καθώς και οργανικά ιντερμέδια. Το λιμπρέτο έγραψε ο ίδιος ο συνθέτης βασισμένος φυσικά στο κείμενο του Κορνάρου. Η μουσική έχει τα γνώριμα χαρακτηριστικά του συνθέτη. Ύφος μεγαλόπρεπο, αλλά και όμορφα λυρικά μέρη. Η ορχήστρα είναι ιδιαίτερα φροντισμένη και διαμορφώνει συναρπαστικά ηχοχρώματα, ιδίως στα σολιστικά μέρη, όπου η οργανική συνοδεία ενίοτε δημιουργεί αναγεννησιακά χρώματα. Στη βασική μελωδική γραμμή του έργου ανιχνεύονται στοιχεία από την πασίγνωστη μελωδία του «Ερωτόκριτου», όπως τη γνωρίζουμε από την παράδοση.
Για την εκτέλεση του πολυσύνθετου αυτού έργου επιστρατεύτηκε μια πλειάδα ερμηνευτών από το χώρο της λόγιας, αλλά και της λαϊκής μουσικής: Το ρόλο του Ερωτόκριτου αποδίδει ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος, την Αρετούσα ερμηνεύει η σοπράνο Μάτα Κατσούλη, τον Ρήγα ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Νένα είναι η Σοφία Μιχαηλίδου. Συμμετέχουν επίσης: Κωστής Κωνσταντάρας, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Κώστας Μακεδόνας, Μάνος Ξυδούς, Βασιλική Λαβίνα, Μανώλης Λιδάκης, Βασίλης Σταυρακάκης και ο συνθέτης.
Ακόμα συμμετέχει το 12μελές Χορωδιακό Σύνολο Fons Musicalis. Επίσης οκταμελές Παραδοσιακό Σύνολο Κρητών Λυράρηδων και Τραγουδιστών και 10μελές Ορχηστρικό Σύνολο με Αναγεννησιακά Όργανα που διευθύνει ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Συμμετέχουν επίσης η Φλαμανδική Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βελγίου (διευθύνει ο Juhan Duijck) και η Φλαμανδική Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βελγίου που διευθύνει ο Βέλγος αρχιμουσικός Michel Tilkin. Φλάουτο παίζει ο Marc Grauwels.
(c) 2CD | Universal, 2003 | Feelwood Records, 2015 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου